Hyllade polischefen i San Bernardino: ”Ironiskt”

1 av 2 | Foto: CHRIS CARLSON/AP
Polischefen i San Bernardino Jarrod Burguan
NYHETER

San Bernardinos polischef hyllas för insatserna under massakern.

Till exempel sitt snabba ingripande.

– Vår responstid är inte bra. Ironiskt nog, säger Jarrod Burguan själv.

När Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, öppnade eld på Inland Regional Center och dödade 14 människor och skadade ett tiotal andra satt polischef Jarrod Burguan, 45, i mötte i stadshuset.

Minuter senare ledde han arbetet på plats – hans stad befann sig mitt i den värsta terrorattack som skett på amerikansk mark sedan elfte september.

Nu hyllas han för sitt agerande.

”Lugnade allmänheten”

I Los Angeles Times får hans snabba och öppna sätt att hantera informationsflödet under attentatet lovord.

– Han var effektiv när det kom till att lämna ut den information som gick att lämna, att lugna allmänheten, säger den före detta New York-polisen Brian Levin, som nu terrorexpert på Cal State-universitet i San Bernardino, till tidningen.

– Myndigheternas svar in det här fallet är en nationell förebild för hur den första insatsen ska utformas när det kommer till terroristattacker.

Några timmar efter attackerna dödades terroristerna bakom massakern när de försökte fly från polisen. Och Jarrod Burguan får också beröm för hur snabbt de satte stopp för det omedelbara hoten i samarbete med andra myndigheter, skriver Los Angeles Times.

– Han personifierade professionalism, säger polischefen i grannstaden Riverside, Sergio Diaz, angående terroristjakten.

Stolt över kåren

Jarrod Burguan själv säger att han visste att hela världens ögon var riktad mot San Bernardino och att gjorde som han alltid brukar.

– Jag tror på öppenhet. Min filosofi har alltid varit att om jag kan berätta något för dig så gör jag det, säger han till Los Angeles Times.

– Och om jag inte kan berätta, då kommer jag inte göra det.

Han säger också att han är obekväm med att stå i rampljuset. Men 45-åringen som varit polischef i två år i staden har däremot inga problem med att uttrycka sin stolthet över sin poliskår.

– Vi vet att vårt agerande var bra. Vi vet att folk är väldigt, väldigt glad att vi så snabbt jagade ifatt och tog de här personerna snabbt. Det råder ingen tvekan om att de hade ytterligare planer, säger Jarrod Burguan till Los Angeles Times.

– De hade med sig en arsenal och hade fortsatt.

Men han är också kritisk mot hur poliskåren i San Bernardino de senaste åren har demonterats och självkritisk.

– Vår reaktionstid är inte bra. Ironiskt nog är det en av de saker vi nu hyllas för, säger han till Los Angeles Times.