Putin: Hoppas vi aldrig behöver avfyra kärnvapen

1 av 7
NYHETER

Vladimir Putin har nu satt in ubåtsmissiler i kampen mot IS.

I samband med det har han även uttalat sig om möjligheten att använda kärnvapen mot terrorgruppen – även om han hoppas ”att det aldrig kommer behövas”.

Den ryska försvarsmakten har länge haft en flottbas i Syrien och stridsfartyg stationerade i Kaspiska havet, varifrån de har avfyrat långdistansraketer mot mål i det krigshärjade landet.

Stridsplan har även skickat kryssningsmissiler mot militära mål, som staden Idlib i Aleppo-provinsen.

Upptrappade flottiljinsatser

I går trappade Ryssland upp insatserna ytterligare – genom att avfyra ubåtsmissiler mot IS självutropade huvudstad Raqqa.

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu meddelade under ett möte i Kreml att kryssningsrobotar av modell ”Kalibr” för första gången avfyrats från den nedsänkta ubåten Rostov-on-Don, stationerad i Medelhavet, skriver brittiska The Independent.

Ryska försvarsmakten har även publicerat rörliga bilder på en missilattack mot mål i Syrien från en rysk ubåt i Medelhavet.

– Vi behöver verkligen analysera allt som händer på slagfältet, hur vapnen fungerar. Både Kalibr-missiler och kh-101-raketer har i allmänhet visat goda resultat. Vi ser nu att dessa är nya, moderna vapen med högeffektiv precisionsförmåga som kan utrustas med antingen konventionella eller speciella kärnvapenspetsar, säger Vladimir Putin i en kommentar kring det militära avancemanget.

Bombar andra än IS

Putin är angelägen om att få det att framstå som att insatserna i Syrien främst bekämpar IS – men tidigare har Ryssland i huvudsak bombat andra grupper än terrorsekten. Enligt en analys av Reuters i oktober var fyra femtedelar av Rysslands bombningar riktade mot andra än IS. Målen var i huvudsak olika rebellgrupper som bekämpar Syriens diktator al-Assad, som Ryssland stöder.

Putin förtydligar i sin kommentar uttalandet om att använda kärnvapen mot IS.

– Självklart behöver vi inte det för att slåss mot terrorister, och jag hoppas att vi aldrig kommer behöva det.

”Kan bekämpas konventionellt”

Enligt The Independent ska den ryske utrikesministern Sergej Lavrov senare ha ryckt ut för att stilla eventuella kärnvapenspekulationer.

– Naturligtvis – och presidenten har sagt detta – finns det inte några skäl att använda kärnvapen mot terrorister, eftersom de kan bekämpas på konventionellt sätt, vilket är helt i linje med vår militära doktrin, sa Lavrov.

En stor koalition av västländer, bestående av bland annat USA, Frankrike och Storbritannien, bombar även Syrien i kampen mot IS.