Kanada flyger in 300 syriska flyktingar

Justin Trudeau, Kanadas premiärminister.
NYHETER

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lovade en generös flyktingpolitik – och vann valet.

De närmaste dagarna flyger regeringen in 300 syriska flyktingar med militärplan, skriver AP.

– Vi kan och måste göra mer, säger premiärministern.

Liberalen Justin Trudeau gick segrande ur det kanadensiska valet i oktober.

Ett av hans vallöften var att Kanada skulle ta emot 25 000 flyktingar från Syrien och Irak före årsskiftet. Vid 21.15 på torsdagskvällen, lokal tid, i Toronto landar det första planet som regeringen satt in för att transportera asylsökande. Två dagar senare anländer ytterligare en flygmaskin.

Flyger in 300 asylsökande

Enligt nyhetsbyrån AP kommer närmare 300 syriska flyktingar att finnas ombord.

– För kanadensare och för världen visar vårt engagemang att bosätta flyktingar att Kanada förstår att vi kan och måste göra mer, säger Justin Trudeau enligt AP.

De två första flygplanen är militära. Kanada kommer enligt AP att fortsätta flyga in asylsökande, men i fortsättningen blir det med charterplan.

Målet: 25 000

Löftet om 25 000 flyktingar före årsskiftet visade sig dock vara svåruppnåeligt. I slutet av november meddelades att det åtminstone skulle ta ett par månader längre tid att samordna mottagandet.

– Kanadas folk vill att vi gör detta på rätt sätt, och om det tar lite längre tid så låt det då ta längre tid, sa migrationsminister John McCallum då.

Enligt AP har 400 syriska flyktingar kommit till Kanada den senaste månaden och myndigheterna handlägger just nu 12 000 asylärenden.