Asylsökande ska få arbeta i skolan

Foto: Lasse Allard
Gustav Fridolin (MP).
NYHETER

Asylsökande ska få jobba i skolan under asylprövningen.

Regeringen och oppositionen hoppas att insatsen ska höja kunskapsnivån i skolan.

– Det är ett slöseri när asylsökande får sitta kvar på boenden och rulla tummarna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Regeringen och Allianspartierna presenterade i dag flera skolpolitiska förslag för att klara av den stora flyktingströmmen till Sverige.

Bland annat vill man att asylsökande ska få arbeta i skolan under tiden man väntar på att få sin ansökan prövad. 

– Det är ett slöseri på resurser om barnen som bor på asylboende ska gå till skolan varje dag men lärarna får vara kvar och rulla tummarna på asylboendet, vi måste ta tillvara på de resurser vi har, säger Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister.

– Vi har redan en lärarbrist, nu ökar den bristen. Därför behöver vi vända på alla stenar, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Pensionärer och studenter

Fridolin vill att asylsökande ska kunna arbeta som studiehandledare, modersmålslärare och i vissa fall ämneslärare. Han vill även att pensionärer och studenter ska kunna hoppa in.

– Många pensionerade lärare väljer att gå tillbaka, man ser att man behövs och vill arbeta några år till, säger han.

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M) är nöjd att partierna kommit överens.

– Vi har saknat politisk handlingskraft under hösten. Därför välkomnar vi det som händer i dag, men nu kräver vi att det blir resultat och verkstad.

Gynnar kvaliteten

Christer Nylander (L) lyfter fram att ökade resurser i skolan gynnar kvaliteten för hela skolväsendet.

– Kommuner kan få väldigt många nyanlända till en klass på en dag. Utan att samtidigt få nya resurser kan det försämra kvaliteten, det vill vi inte se, säger han.

En särskild utredare har redan fått i uppdrag av regeringen att utreda skolfrågor med anledning av flyktingsituationen. De insatser som presenterades i dag är tilläggsdirektiv till den utredningen, som ska redovisas i mars.