Otippad kvartett tog emot Nobels fredspris

1 av 2
NYHETER

I dag delades Nobels fredspris 2015 ut till Tunisiska nationella kvartetten för dialog.

Priset tilldelas kvartetten för bidraget att skapa demokrati i hemlandet i samband med den arabiska våren 2011.

Det har kallats världens mest prestigefyllda pris. När beskedet kom den 9 september klockan 11.00 att den tunisiska dialogkvartetten får Nobels fredspris blev många överraskade.

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, som under onsdagen utsågs till årets person av tidskriften Time, var en förhandstippad favorit. Även påven var där och nosade. Men båda fick alltså stryka på foten.

I linje med Nobel

I dag fick kvartetten ta emot sitt pris i Osolo. Den grundades 2013 i samband med att demokratiprocessen i Tunisien höll på att kollapsa på grund av avrättningar av politiskt aktiva och stor social oro.

Kaci Kullmann Five, ordförande i den norska Nobelkommittén, sa att fredspristagarnas arbete bidragit till fred, vilket är i linje med vad Alfreds Nobel i sitt testamente skrev att priset skulle gå till.

Vid ceremonin närvarade bland annat Norges kungafamilj, däribland kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, kung Harald och drottning Sonja.

”Höjt säkerhetsnivån”

Säkerhetspådraget var påtagligt kring prisutdelningen.

– Utifrån situationen totalt sett i hela Europa och tidigare erfarenheter har vi höjt säkerhetsnivån högre än vi annars skulle ha gjort, säger Johan Fredriksen, stabschef vid polisen i Oslo, till norska NRK.

Förra året gick fredspriset till den då 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi från Indien som bland annat kämpat för barns rätt till utbildning.

Då sprang en mexikansk aktivist upp på scen under prisutdelningen för att prata med Malala om mänskliga rättigheter i Mexiko.

Fyra organisationer

I den tunisiska kvartetten ingår fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Kaci Kullmann Five, den norska Nobelkommitténs ordförande, understryker att priset går till Tunisiska nationella kvartetten för dialog och inte till varje organisation var för sig.

FAKTA

Tidigare pristagare under 2000-talet

2000: Kim Dae Jung, Sydkorea

2001: FN, Kofi Annan, Ghana

2002: Jimmy Carter, USA

2003: Shirin Ebadi, Iran

2004: Wangari Maathai, Kenya

2005: IAEA, Mohamed El Baradei, Egypten

2006: Muhammad Yunus, Grameen Bank, Bangladesh

2007: Al Gore, USA, IPCC

2008: Martti Ahtisaari, Finland

2009: Barack Obama, USA

2010: Liu Xiaobo, Kina

2011: Leymah Gbowee, Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, Liberia, Tawakkul Karman, Yemen

2012: EU

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen

2014: Malala Yousafzai, Pakistan,Kailash Satyarthi, Indien