Blev världskänd för tre år sedan – så lever ”Ikea-apan” idag

”Darwin är som en bortskämd tonåring”

1 av 4
Darwin – då och nu.
NYHETER

I december 2012 blev en liten apa klädd i pälsjacka en världsnyhet efter att bilderna spridits på nätet. Idag bor Darwin, som han numera kallas, på en farm som tar hand om primater.

Nästan på dagen för tre år sedan undrade alla var den lilla apan som syntes på Ikea i kanadensiska Ontario kom ifrån.

Hans ägare klev fram och försökte ha honom kvar, men det är olagligt att ha en apa som husdjur. Därför har Darwin sedan en tid tillbaka bott på Storybook Farm i Ontario, som tar hand om flera andra primater.

Älskar jordnötssmör

På treårsdagen av händelsen med ”Ikea-apan” passade Vice på att intervjua Daina Lepia från Storybook Farm. Hon avslöjar bland annat Darwins favoritmat (jordnötssmör) och favoritleksak (”allt han kan kasta”).

När han kom dit var apan försiktig och tyst. Han verkade ensam. Nu är det andra tongångar.

– Han vill ha allt på sitt eget vis. Han är som en bortskämd tonåring, säger Lepia till Vice.

Hon berättar att det är svårt att se tillbaka på bilderna på Darwin på Ikea.

– Apor ska inte ha blöjor eller gå i koppel, och de borde inte ha på sig pälsjackor. Folk frågar oss om vi har jackan men jag har ingen aning om var den är.

Besvikna på Ikea

I samband med att Darwin blev känd världen över har Ikea också fått stor exponering för sitt varumärke. De står listade som sponsorer på Storybook Farms hemsida, men har donerat ”bara” 60 000 kronor till verksamheten.

– De har inte donerat så mycket. Vi har försökt kontakta dem efter deras första donation men de har inte brytt sig om oss, säger Daina Lepia.

FAKTA

Rhesusmakak

Tillhör familjen markattartade apor. Den är brun med ljusare buk och rosa–rött ansikte. Kroppslängden är 47–64 cm plus svans. Rhesusmakak är växtätare och förekommer från Afghanistan till Kina och Vietnam. Den är vanlig i städer på Indiska halvön. Arten har använts mycket inom medicinsk forskning.

(Källa: Nationalencyklopedin)