Två misstänkta för elva mord i Irak

NYHETER

Två irakiska asylsökande har anhållits misstänkta för elva fall av mord i terroristiskt syfte, skriver finska Hufvudstadsbladet.

Männen har anhållits i Finland och misstänks för brott som skett i Irak. De båda ska vara medlem i IS.

Männen som anhållits är båda 23 år gamla och kom till Finland som asylsökande i september. De är tvillingbröder och båda misstänks vara medlemmar i terrororganisationen IS.

Nu har männen anhållits misstänkta för att i fjol ha skjutit ihjäl elva fångar i närheten av Tikrit i Irak. Morden skedde i samband med att IS-trupper dödade 1 700 obeväpnade kadetter som utbildades av den irakiska militären.

Setts i propagandavideo

IS gjorde en propagandevideo på de mord som tvillingbröderna misstänks för och publicerade den på webben. Det är denna video som Centralkriminalpolisen nu grundar sina misstankar på.

– Det är ett mycket rått material där fångar som ligger på marken avrättas, en i sänder. Det var en massaker som ingen överlevde, säger Jari Räty, kriminalkommissarie, till Hufvudstadsbladet.

Männen kommer att begäras häktade under fredagen.

Enligt Finlands Centralkriminalpolis misstänks inte bröderna för att ha planerat något brott i Finland och hotbilden mot landet kommer inte att ändras, skriver Yle.