Ville demonstrera mot rasism – blev stoppade av polis

Initiativtagaren: ”De hotade anmäla mig”

1 av 2 | Foto: Tillsammans för Strängnäs.
Från en tidigare ljusmanifestation anordnad av Tillsammans för Strängnäs.
NYHETER

Efter rasistattacken mot ett flyktingboende tidigare i veckan ville organisationen Tillsammans för Strängnäs anordna en manifestation mot rasism. Då stoppades de av polisen.

– De ringde och berättade att de är på väg för att om vi går vidare med detta kommer jag anmälas för brott mot ordningslagen, säger Mimi Watz, en av initiativtagarna, till Aftonbladet.

På tisdagskvällen samlades en större grupp utanför ett flyktingboende i Strängnäs, som sedan heilade och skrek rasistiska slagord. Men redan tidigare har nazistiska grupper visat upp sig på stadens gator.

Som en reaktion på detta ville ett mindre antal Strängnäsbor hålla en manifestation mot rasism och för ett tryggt Strängnäs på onsdagskvällen. Polisen satte dock stopp för det.

– Vi hade skickat in ett tillstånd och betalat. Tio minuter innan ringde de för att pengarna inte registrerats i deras system, säger Ludvig Malmquist som är med i Tillsammans för Strängnäs, till Aftonbladet.

Lagen tillåter demonstrationer utan tillstånd

Den som skrivit under ansökan var Mimi Watz, och polisen berättade att hon skulle anmälas för brott mot ordningslagen om de inte ställde in manifestationen.

– Jag tycker det är otroligt tråkigt att det inte gick att ordna ändå. Jag har hört från andra städer att polisen kunnat komma till platsen och erbjuda tillstånd på plats. Vi hade kunnat mötas halvvägs, säger hon och fortsätter:

– Vi är en fredlig organisation och det var en fredlig demonstration.

Enligt ordningslagen får en allmän sammankomst, exempelvis en demonstration, hållas utan tillstånd ”om den med hänsyn till det väntade deltagarantalet, den utvalda platsen och tiden för sammankomsten samt de anordningar som avses förekomma kan antas äga rum utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken”.

Nathalie Söderberg, som är med i ett liknande initiativ i Eskilstuna, var på plats i Strängnäs för att delta i manifestationen. Efteråt skrev hon ett långt Facebookinlägg om polisens agerande, som delats av cirka 350 personer.

– Det kändes skrämmande att polisen verkade så bestämda i att hindra manifestationen när vi var en liten skara som bara ville manifestera för trygghet, säger hon till Aftonbladet.

Ska hålla ny manifestation

Susanna Ricknert, presskontakt för polisen i Södermanland, bekräftar beslutet att inte bevilja något tillstånd.

– Jag vet bara att det inte var betalt. Polisen har bedömt att demonstrationen inte hade något tillstånd.

I övrigt hänvisar hon alla frågor till Christer Öhman, kommissarie och chef för förvaltningsrätt. Inte heller tillståndsenheten vill uttala sig om ärendet.

Tillsammans för Strängnäs kommer istället att anordna en ny manifestation lördagen den 19 december.

Samtidigt fortsätter utredningen kring hets mot folkgrupp efter händelsen utanför flyktingboendet på tisdagen.

– Först och främst måste man hålla långa förhör och tips ska kanaliseras. Den här typen av utredningar tar tid. Men vi vädjar fortfarande till allmänheten om tips som vi kan bearbeta, säger polisens talesperson Erik Thulin.

Aftonbladet har flertalet gånger under torsdagen sökt Christer Öhman, utan framgång.

FAKTA

Tillsammansskapet

Tillsammans för Strängnäs är en av många lokala grupper som är en del av Tillsammansskapet.
Rörelsen beskrivs på den officiella hemsidan som en ”plattform för initiativ, nätverk och föreningar som arbetar för att stärka sammanhållningen i lokalsamhället”.
Tillsammansskapet är ett initiativ från Stiftelsen Expo och flera lokala ideella grupper runtom i Sverige.