IS sprängde bro – stängde in sig själva

1 av 2
NYHETER

Terrorsekten IS sprängde den sista bron över Eufrat som leder till Ramadi.

– I själva verket har de målat in sig i ett hörn, säger överste Steven Warren.

Nu rapporteras att IS bombar byggnader och kommunikationsutrustning i staden.

IS-extremister flydde från den irakiska militären vid strider under onsdagen utanför staden Ramadi. Under flykten sprängde de den sista bron som leder in i stadens centrum över floden Eufrat, skriver AP.

– Daesh-styrkor som försökte hindra vår framryckning sprängde den sista bron, säger irakiske generalen Ismaul al-Mahlawi, enligt AP.

Ramadi har varit under terrorsektens kontroll sedan i maj och nu ska cirka 300 av de extremister som strider för gruppen ”sitta fast” i staden i och med brosprängningen, enligt al-Mahlawi.

Överste Steven Warren, talesperson för den amerikanskledda alliansens insatser, säger att IS-gruppen är helt avskärmad.

– De stridande som är kvar på den norra sidan av floden kan inte slå till reträtt och de som är kvar på den södra sidan kan inte skicka förstärkningar, säger han enligt AP.

Rapporter om förödelse

Inifrån staden kommer under torsdagen rapporter om att de IS-trupper som sprängde bron nu har börjat bomba byggnader och förstöra bland annat radiotorn.

– Vi har sett det förut. De tenderar att inte bara spränga broar utan också infrastruktur inne i städer, säger Muhannad Haimour, talesperson för Anbarprovinsens guvernör, enligt AP.

Haimour uppger också att terrorsekten redan för två månader sedan hade börjat flytta sina familjer från Ramadi, till staden Hit.

Samtidigt som den USA-koalitionen genomfört 36 luftangrepp mot staden den senaste veckan och rapporteras ha fått fördel i kampen om att ta tillbaka Ramadi så är fortfarande uppåt 10 000 civila invånare fast i staden,  enligt AP.