FBI finkammar sjö efter spår av terrorparet

1 av 2 | Foto: AP
FBI började under torsdagen att finkamma sjön i Seccombe Lake Park i San Bernardino efter spår från terrorparet Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27.
NYHETER

Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, dödades av polisen efter att ha mördat 14 människor vid masskjutningen i Kalifornien.

Men utredningen fortsätter – nu finkammar FBI en sjö i San Bernardino där paret ska ha befunnit sig i samband med massakern.

– Sökandet kan pågå i dagar, säger FBI-agent David Bowdich.

Under torsdagskvällen, svensk tid, började rapporter om en polisinsats vid en sjö i parken Seccombe Lake Park i San Bernardino spridas i amerikanska medier. Strax efter midnatt, svensk tid, höll FBI en presskonferens och bekräftade att de letade efter spår som kan ha lämnats av terrorparet Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27.

– Vi har fått flera tips som pekar på att de varit i parken under den dagen. Jag kommer inte säga när eller var i parken de ska ha befunnit sig, säger David Bowdich under presskonferensen.

Han säger att de genomsökt hela parken redan och att dykarna nu ska finkamma sjön, som ligger nära Inland Regional Center där massakern som kostade 14 människor livet ägde rum.

– Sökandet kan pågå flera dagar, vi kan hitta något och det kan sluta med att det är en återvändsgränd, säger David Bowdich, som inte vill kommentera vad de letar efter utan uppger att de ”vänder på alla stenar”· Han säger dock att FBI inte tror att det finns något farligt i parken eller sjön.

Jagar spår i sjön

Enligt Los Angeles Times källor så söker FBI:s dykare efter ”elektronikprodukter”. FBI-agent David Bowdich fick under presskonferensen frågan om han kunde bekräfta att de sökte efter hårddiskar som terrorparet kan ha dumpat i sjön.

– Vi finkammar sjön i jakten på spår, men exakt vad vi letar efter kommenterar jag inte närmare. Vi har fått ledtrådar som pekar på att de varit här under dagen och utreder det, säger han.

Han säger att FBI och i samarbete med andra myndigheter nu lägger ett pussel för att kartlägga paret.

– Vi bygger en tidslinje för att vi ska kunna redogöra för deras alla steg den dagen, säger David Bowdich.