USA: Sverige är ryskt kärnvapenmål

NYHETER

För två år sedan avslöjades de ryska flyganfallsövningarna mot Sverige och man har därefter hotat om konsekvenser vid ett Natomedlemskap.

Sverige, Danmark och Rumänien ses nu som ryska kärnvapenmål, enligt USA:s militär.

– Ni kan förstå varför våra allierade i Europa är nervösa, säger den amerikanska generallöjtnanten Ben Hodges.

Under en presskonferens i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon uppgav generallöjtnant Ben Hodges att Ryssland talat i termer av att Sverige är ett kärnvapenmål.

Uttalandet från Hodges, som är befälhavare för de amerikanska styrkorna i Europa, kommer i skenet av det ryska utspelet i september om att ett svenskt Natomedlemskap skulle ”kräva nödvändiga reaktioner”.

Utöver Sverige pekades även Danmark, som uttryckligen hotats med kärnvapen av den ryska ambassadören, och Rumänien ut av den amerikanska militären. Hodges hänvisade till uttalanden från ryska myndighetspersoner när han presenterade analysen om säkerhetsläget.

– Ni kan förstå varför våra allierade i Europa är nervösa, säger Hodges enligt den amerikanska militären.

”Rimligt att räkna in Sverige”

Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar att det finns en skillnad mellan Danmark och Sverige då det inte finns något konkret uttalande kopplat till kärnvapen riktat mot Sverige.

– Däremot finns den sammantagna bilden om man även räknar in flygningar med kärnvapenbärande flygplan mot Sverige. Det är en tolkningsfråga men med tanke på de uttryckliga hoten mot våra grannar får man säga att det är rimligt att även räkna in Sverige, säger han.

Enligt Westerlund är det troligt att retoriken mot Sverige trappas upp.

– Vi får nog räkna med att Ryssland kan komma att hota Sverige med kärnvapen mer eller mindre förtäckt, med tanke på den allt mer kärnvapenbesmittade retorik man använder. Konflikten som finns mellan Ryssland och västvärlden kommer inte att försvinna och kanske inte heller trappas ned, säger han.

Övade flyganfall mot Sverige

I april 2013 avslöjade Svenska Dagbladet att Ryssland övade flyganfall mot Sverige under påskhelgen samma år.

Under övningen ingick två bombplan som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen.

– Jag kan bekräfta att det rörde sig om två bombplan – Tu-22 med jakteskort av Su-27-plan. De höll sig i internationellt luftrum vid Gotska sandön och genomförde någon form av övning. Därefter vände de tillbaka samma väg de kommit, sa generallöjtnant Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef, då.

Under presskonferensen i Pentagon, som ägde rum på onsdagen, uppgav generallöjtnant Ben Hodges även att Ryssland, med sin bas i Kaliningrad, har möjlighet att blockera Östersjön.

– De kan göra det väldigt svårt för någon av oss att komma upp i Östersjön om det skulle behövas, säger Hodges.

Försvarsminister Peter Hultqvist finns inte tillgänglig för kommentarer, uppger hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo.