Årets svensk 2015: Alla volontärer

Första gången det inte är en enda person

Volontärer som välkomnat flyktingar i Stockholm.
NYHETER

”Till alla de svenskar som gör insatser för att välkomna människor på flykt”. Så inleds motiveringen till att årets svensk 2015 är Volontären, skriver magasinet Fokus.

Alla de som under året frivilligt hjälpt andra människor som av olika anledningar behöver det, får nu en fin utmärkelse.

Magasinet Fokus, som sedan 2006 utser ”Årets svensk”, har 2015 valt att för första gången inte ge det till en enskild person. Årets svensk är Volontären.

Här är juryns motivering:

Till alla de svenskar som gör insatser för att välkomna människor på flykt. Till dem som motverkar segregation och gör det möjligt för nya och gamla svenskar att mötas. Årets svensk sparkar en boll till någon som talar ett annat språk, dukar en extra tallrik på matbordet eller står beredd med en filt på perrongen. I år går utmärkelsen Årets svensk till Volontären”.

Juryns ordförande: ”Kändes självklart”

Ett av alla exempel på personer som ställt upp frivilligt för andra är 14-årige Otto Eneroth, som intervjuas av Fokus. Han driver projektet ”Refugee skateboardschool”, där nyanlända får testa att skejta.

– Första gången kom 21 personer och jag var asnervös. Man är glad, och lite stolt. Och taggad. Jag lär känna nya människor varje vecka, säger han till magasinet.

Juryn som utsåg årets svensk ser valet som självklart.

– 2015 har varit ett exceptionellt år med miljontals människor på flykt. När det som bäst behövdes klev de goda krafterna fram och välkomnade de som kom hit. Därför känns det självklart att uppmärksamma och prisa de som agerat som volontärer, säger juryns ordförande Anna Körnung till Fokus.

Bland tidigare vinnare av utmärkelsen återfinns Jonas Gardell och Robyn.

FAKTA

Juryn

Juryn för Årets svensk består i år av Antonia Ax:son Johnson, Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe och Anna Körnung (ordförande).