Putin: ”Extremisterna är ett hot mot Ryssland”

NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin anser att extremister utgör ett tydligt hot mot Ryssland.

Nu uppmanar han landets styrkor att agera ”extremt tufft” i Syrien, skriver AP.

– Alla mål som står i vägen för våra styrkor måste omedelbart förstöras, säger Putin i ett uttalande.

Nu uppmanar Rysslands president Vladimir Putin landets väpnade styrkor att agera ”extremt tufft” i Syrien. Detta för att skydda de styrkor som utför angrepp mot terrororganisationen IS, Islamiska staten.

I ett möte med militärledningen säger Rysslands president Vladimir Putin att de ska förstöra ”alla mål” som står i vägen för trupperna i Syrien, skriver AP.

– Alla mål som står i vägen för våra trupper måste omedelbart förstöras, säger Putin i ett uttalande.

Enligt Vladimir Putin utgör extremisterna ”ett tydligt hot” mot Ryssland. Han meddelar också att huvudsyftet med de ryska bombattackerna som inleddes mot Syrien den 30 september var att förstöra det här hotet.

Bombat 8 000 ”terroristmål”

Den ryska försvarsministern Sergei Shoigu säger att ryska stridsplan har gjort totalt 4 000 flygningar sedan de började bomba i Syrien. Enligt honom har ryska bombplan förstört minst 8 000 ”terroristmål” i Syrien.

Ryssland har skickat 35 interkontinentala missiler i år, uppger försvarsminister. De har också skickat 243 flygplan, 90 luftvärnssystem och 1 172 stridsvagnar och andra bepansrade fordon.

Även marinen har fått nya vapen att bekämpa IS med. De har bland annat fått två nya atomdrivna ubåtar utrustade med interkontinentala missiler, två ubåtar och åtta krigsfartyg.

Bombar andra än IS

Ryssland är mycket angeläget om att få det framstå som att insatserna i Syrien främst bekämpar IS – men landet har enligt medieuppgifter i huvudsak bombat andra grupper än terrorsekten.

En analys av Reuters som gjordes i oktober visade att fyra femtedelar av Rysslands bombningar var riktade mot andra än IS. Målen var i stället i huvudsak olika rebellgrupper som bekämpar Syriens diktator al-Assad, som Ryssland stöder.

Experten: ”Inte kunnat avgöra”

Fredrik Westerlund är säkerhetspolitisk analytiker på Försvarets forskningsinstitut, FOI.

– Sedan den ryska kampanjen inleddes har man lyckats hindra Assadregimens förluster men man har inte kunnat ge en avgörande fördel. Det låter som att man tänker trappa upp insatsen i Syrien ytterligare. Den stora frågan är om man tänker använda markförband. Den politiska ledningen har varit väldigt tydlig med att man inte tänker göra det även om allt mer tyder på att markförband redan finns där. Kanske att man ökar den insatsen samt gör det inför öppen ridå, säger han.