”Jag har sovit jättegott i tältet”

Första natten för flyktingar i tältlägret

1 av 7
NYHETER

Revinge. Flyktingarna som har flyttat in i tältlägret på MSB:s anläggning i Revinge trivs bra. Tälten är varma och alla har fått en bäddad säng. För första gången på länge har flera av dem äntligen kunnat sova ut.

– Det är bra här. Jag har sovit jättegott i tältet. Jag tror det blev åtta timmar, säger Dhyaa Al-Oqalai, asylsökande.

Värmen slår emot oss när Dhyaa Al-Oqalai öppnar dörren till tältet. Tältet är fullt av sängar – totalt tolv stycken står uppradade längs med sidorna. Längst in i gången mellan tälten finns en byggfläkt. Den pumpar ut värmeluft.

– Det är bra här. Det är varmt och sängarna är sköna. Jag är mycket tacksam. Det gör inget att vi bor i ett tält, säger Dhyaa Al-Oqalai, flykting från Irak.

”Jag saknar min familj”

I natt var första gången på mycket länge som läraren Dhyaa Al-Oqalai har sovit en hel natt. Han började sin flykt från Irak för åtta dagar sedan och är nu väldigt glad över att ha nått Sverige. Han bodde i Bagdad och arbetade som lärare i matematik före flykten. En dag skadades både Dhyaa Al-Oqalai och hans pappa vid en explosion. Det var en bidragande orsak till att Dhyaa Al-Oqalai beslutade sig för att försöka fly.

– Jag saknar min familj. Jag hoppas att de kan komma efter mig hit så fort som möjligt, säger han.

Under torsdagskvällen kom de första flyktingarna med buss till tältlägret på MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, övningsplats i Revinge utanför Lund. Det är tolv män som får en tillfällig boplats i lägret. Här finns 18 tält och lägret kan husera omkring 200 flyktingar. Men än är det oklart om eller när det kommer fler.

– Vad jag har förstått så kommer det några ytterligare i eftermiddag. Men det kan ändra sig. Jag ser fram emot att det kommer fler. Då får vi lite mer att göra, säger Victor Conca, vakt.

Vakter patrullerar

Han och kollegan Michell Nilsson är två av de vakter från det vaktbolag som patrullerar lägret dygnet runt. De tycker att tälten är bra alternativ för de flyktingar som man ännu inte har hittat ett boende åt.

– Jag har sett mycket värre när jag jobbat på andra platser med flyktingar. Här är det varmt och sängarna är sköna. Det finns dusch, toa och ett uppehållsrum med tv. Sådana tält skulle man haft när man var scout, säger Victor Conca och drar på mungiporna.

– Vi vill tacka hela svenska folket som hjälper oss. Skriv det är du snäll, säger Younus Al-Shamary.

Han är också från Irak och han arbetade som journalist innan flykten.

– Jag brukade skriva om samhällsfrågor och politik. Jag intervjuade politiker för en nyhetstidning, säger han.

Den nyfunna vännen Dhyaa Al-Oqalai kallar på honom. Det är dags att gå nu, förklarar han. De andra flyktingarna har börjat gå ut från lägret. De ska göra sitt första besök i samhället Revinge. Det blir en tur till en Icabutik i närheten.