Fullt slagsmål i Ukrainas parlament

NYHETER

Det utbröt ett rejält slagsmål i Ukrainas parlament under fredagen då medlemmar ur den reagerande koalitionen under flera minuter slogs med knytnävarna. En incident som visar på den djupa spricka som råder bland Ukrainas styrande, uppger Reuters.

Det var under en utfrågning med premiärminister Arsenij Jatsenjuk som det hettade till ordentligt i Ukrainas parlament under fredagen.

Tumulten utbröt i samband med att Jatsenjuk försvarade sin kritiserade regering, som efter ett år vid makten inte längre är immuna och kan avsättas.

Tog ett rejält tag om midjan

Mitt under pågående tal ska Oleh Barna, medlem i president Petro Porosjenko styrande block, under sarkastiska former ha överlämnat ett fång röda rosor och sedan bokstavligt talat lyft bort premiärministern från podiet.

Genom ett stadigt tag om Jatsenjuk midja och ljumske lyckades Barna l att förflytta premiärministern ett antal meter innan Jatsenjuk partikamrater ingrep, och situationen urartade på bara några sekunder.

Slagsmål pågick i flera minuter

Slagsmålet, som innehöll både knytnävar och hårda grepp, pågick i flera minuter innan parlamentsledamöterna återgick till sina platser igen.

– Stämningen i rummet provocerade fram psykiskt obalanserade människor. Oleh Barna agerade på frontlinjen och var därför alltför impulsiv, men det ursäktar inte hans handlingar, sa chefen för Porosjenko styrande block, Yuriy Lutsenko, till journalister efteråt.

Enligt Reuters ska incidenten ha blottlagt en djup spricka i Ukrainas västvänliga regeringskoalition, som återigen ifrågasätter deras förmåga att styra landet.

Har inte infriat reformlöften

Maktfördelningen mellan presidenten och parlament har länge varit föremål för långdragna stridigheter och stödet för premiärminister Jatsenjuk har minskat dramatiskt under det senaste året.

Detta då hans regering anklagats för att inte infria sina reformlöften om att rensa ut den inhemska korruptionen och svågerpolitiken.

Jatsenjuk ska ha försvarat de bristande löftena med följande förklaring:

– Jag sa ju redan för ett år sedan att ingen kommer lova månen. Ni har full konstitutionell rätt att rösta i frågan om att avsätta Ukrainas regering. Gör det till en omröstning och jag ska acceptera beslutet av det ukrainska parlamentet. Jag tänker inte klamra mig fast vid den här stolen.

Vill avsätta regeringen

Oppositionspartierna har enligt Reuters krävt att en misstroendeförklaring ska läggas fram mot regeringen och enligt experter kan tillräckligt många röster samlas ihop för att avsätta regeringen. Dock anses inte en sådan omröstning vara sannolikt i dagsläget på grund av bristen på en kandidat som kan ersätta Jatsenjuk.