Här återvänder Kjell, en ryss och en japan till jorden

NYHETER

Det tre astronauterna Kimiya Yui, Oleg Kononenko och Kjell Lindgren är tillbaka på Jorden. Efter flera månaders forskning och en del säckpipespelande i rymden kunde trion landa i Kazakstan.

Efter 141 dagar på den internationella rymdstationen ISS landade i dag tre astronauter på den snöiga stäppen i centrala Kazakhstan. Det var japanen Kimiya Yui, ryssen Oleg Kononenko och amerikanen Kjell Lindgren.

Hemresan tog mer än tre timmar och landningen genomfördes enligt planerna.

Väl på marken fick trion känna på jordens dragningskraft igen, något som möjligen kändes lite ovant för Kjell Lindgren som fick bäras till en helikopter för vidare hälsokontroller.

– En fantastisk upplevelse, sa Lindgren om rymdfärden enligt TT.

Svenska rötter

Astronauterna har under expeditionen bedrivit forskning på flera olika områden. Men de har också passat på att skoja till det, bland annat har Kjell Lindgren publicerat en uppmärksammad film där han spelar ”Amazing Grace” på säckpipa medan han flyter omkring i tyngdlöst tillstånd på ISS.

Kjell Lindgren är enligt Skånska dagbladet en svenskättling med rötter i skånska Osby. Han föddes i Taiwan och är idag amerikansk medborgare.