Så vill partiet bli av med Trump

1 av 2 | Foto: AP
Trump ger tummen upp.
NYHETER

Republikanerna vill inte att Donald Trump blir presidentkandidat – men alternativet kan vara ännu värre.

Nu rapporterar amerikanska medier om hur partiet håller hemliga krismöten för att komma ur rävsaxen.

– En Trump-kandidatur skulle vara en katastrof för Republikanerna, säger statsvetaren Björn Ottosson.

Efter Barack Obamas åtta år i Vita huset skulle nästa års presidentval bli Republikanernas stora revansch.

Men upptakten till valet håller på att utvecklas till en mardröm för partiet.

Enkelt uttryckt ser problemet ut så här:

De republikanska väljarna vill nominera Donald Trump eller Ben Carson.

Men partiledningen tror att de är chanslösa i kampen mot Demokraternas troliga kandidat: Hillary Clinton.

Trump och Carson förlorar i nästan alla mätningar mot Clinton, medan exempelvis Marco Rubio vinner i fem av sju. Rubio har dock bara 9 procent av de republikanska väljarna – mot Trumps 35 procent.

– Rubio är partietablissemangets drömkandidat. Han har politisk erfarenhet och är ung, till skillnad från Hillary, säger Björn Ottosson, statsvetare vid Stockholms universitet.

Planen: en kupp

Nu rapporterar amerikanska medier att ledare inom det republikanska partiet håller hemliga krismöten för att försöka ta sig ur rävsaxen.

Enligt Washington Post träffades flera ledande företrädare i huvudstaden i måndags för att diskutera ett scenario där Trump tar hem flest delegater i primärvalen.

Företrädarna överväger då en kupp vid partikonventet, då Republikanerna formellt nominerar sin kandidat. Taktiken kallas ”brokered convention”, och innebär att primärvalen läggs åt sidan och delegaterna gör en ny omröstning.

Den senaste presidentkandidaten som nominerades genom ett ”brokered convention” var demokraten Adlai Stevenson 1952.

Trump och Carson hotar att lämna

Problemet är bara att en sådan kupp riskerar att leda till att Donald Trump kandiderar på egen hand – något som nästan säkert skulle ge Hillary Clinton segern.

Björn Ottosson jämför det med Ross Perots kandidatur 1992 som anses ha kostat George HW Bush segern.

– Om Donald Trump skulle ställa upp som tredjepartskandidat skulle han ta nästan alla sina röster från Republikanernas kandidat. Det skulle vara en katastrof för Republikanerna, säger Björn Ottosson.

Trump lovade i september att inte kandidera på egen hand, men har på senare tid börjat vackla.

Och nu hotar även Ben Carson att lämna partiet.

– Om ledarna för Republikanerna vill förstöra partiet ska de fortsätta att mötas på det sätt som beskrivs i Washington Post. Om det var början på en strategi att skrota väljarnas vilja till förmån för den politiska elitens så kan jag försäkra dig om att Donald Trump inte är den ende som kommer att lämna partiet, säger Carson till CNN.

”Jätteoroliga”

Enligt Björn Ottosson gör hotet om tredjepartskandidatur att Trump och Carson sitter med trumf på hand. För etablissemanget inom Republikanerna återstår bara att vänta och hoppas.

– De tror inte att Trump har en chans mot Hillary. De avskyr det som händer just nu, men det finns inte så mycket de kan göra.

Ottosson tror dock inte att de republikanska höjdarna har drabbats av panik än.

– Det är väldigt tidigt i processen, det första primärvalet har inte ens hållits än. Men jag tror att Trump gör dem jätteoroliga.