Mystiska föremålet över Stockholm är sommarens ljus

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
NYHETER

”Vad f*&n är det som händer – egentligen?”

Frågan har strömmat in till Aftonbladet efter att ett mystiskt svart klot uppenbarat sig över den kungliga huvudstaden.

Nu kan vi berätta om den Nobla sanningen bakom det svävande föremålet som satt skräck i 08:orna – det är sommarens ljus.

Kort innan midnatt började telefonerna ringa på Aftonbladets redaktion samtidigt som mejlkorgen fylldes av bilder på natthimlen.

Människor, vissa med fasa i rösten, undrade vad det var som svävade över Stockholm. Föremålet beskrevs som ett svart klot med ett mindre ljus under sig.

Ali Hassan var en av dem som hörde av sig.

– Jag var ute med min tjej och rastade hunden. Jag fick panik, för jag trodde först att det var ett svart hål eller månförmörkelse. Jag bara stirrade, det var helt sjukt.

Förlovade sig under klotet

Ali Hassan har tidigare uppmärksammats för sitt förhållande med flickvännen Amanda. Paret gick i samma förskoleklass i Hässelby, tappade kontakten, och träffades nästan tjugo år senare på dejtingappen Tinder.

– Vi förlovade oss i kväll, hon sa ja.

Var det för att du trodde att världen skulle gå under?

– Nej, det var planerat.

Nu kan Aftonbladet berätta att det inte finns någon anledning till oro – föremålet har en Nobel bakgrund.

Klotet är en svart ballong som lyfter en sfärisk ”LED-lampa”, och verket är skapat av dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson, skriver Svenska Dagbladet. Lampan är laddad med midsommarljus.

– Människor har i alla tider använt sig av stjärnor vid navigation. Samtidigt har man talat om att ha en ledstjärna, om att följa sin egen inre stjärna. Därför vill jag kalla verket ”Your star/Din stjärna”, säger konstnären till SvD.

”Firar kunskap och ljus”

Verket skulle egentligen ha skickats upp ovanför Stadshuset för att lysa upp i himlen under Nobelveckan. Men projektet blev försenat – tills nu.

Verket skickades upp i himlen från en pråm i Riddarfjärden vid 22.30-tiden på fredagen meddelade konstnären via Twitter:

”Din stjärna stiger. Firar kunskap och ljus”.