Flera skadade efter explosion i lägenhet

1 av 5
NYHETER

Boende i området i Hägersten skulle gå och lägga sig – när de hörde en hög smäll.

Flera personer har skadats, varav en allvarligt, efter en våldsam explosion i ett flerfamiljshus under en fest.

– Ingångsvärdet är att man har hållit på med någon form av fyrverkerier eller smällare, säger Pia Karlsson, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Klockan 00.40 natten mot lördag larmades ambulans och räddningstjänst till ett flerfamiljshus i Hägersten, söder om Stockholm.

I en lägenhet på första våningen hade en kraftig explosion inträffat.

Enligt Söderortspolisens stationsbefäl Klas Jensgård är en person allvarligt skadad och tre personer lindrigt skadade till följd av explosionen – men polisen har bara uppgifter på att tre personer har förts till sjukhus.

Samtliga skadade är i 40-årsåldern, skriver TT.

Svårt skadad opereras

Under lördagsmorgonen kommer personen med de allvarligare skadorna att opereras.

– Tillståndet för den svårt skadade bedömdes först som livshotande. Det har nu ändrats till allvarligt men stabilt. För personen rör det sig om en ögonskada, splitterskador och en amputerad hand, säger Klas Jensgård, stationsbefäl.

De övriga tre har drabbats av splitterskador, enligt polisen.

Vittnesuppgifter tyder på att det fanns explosiva varor i lägenheten. Polisen uppger även att olyckan troligtvis inträffade i samband med en fest.

– Ingångsvärdet är att man har hållit på med någon form av fyrverkerier eller smällare i bostaden, säger Pia Karlsson, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

För Aftonbladet uppger kollegan Klas Jensgård senare att man fortfarande utreder hur många som var på festen men att det troligtvis rör sig om enbart de fyra skadade.

”Smällde till som fan”

Händelsen rubriceras som framkallande av fara för annan.

– Nu avvaktar vi den tekniska undersökningen och ska se om teknikerna kan ge någon förhandsinformation om vad som kan ha hänt. Vi väntar också på att kunna höra de personer som har förts till sjukhus, säger stationsbefäl Pia Karlsson.

Aftonbladet har talat med en person som bor i närheten av flerfamiljshuset.

– Jag skulle precis gå och lägga mig när det smällde till som fan. Alla fönsterrutorna vibrerade och ganska snart var det fullt av polisbilar och brandbilar på gatan, säger vittnen.

Bombtekniker på plats

Det var inledningsvis oklart vad som hade orsakat explosionen.

– Gasjouren har varit där och konstaterat att det inte handlade om ett gasläckage, säger Emil Skoglund vid Storstockholms brandförsvar.

Det har inte varit någon brand i samband med explosionen och inga av de boende i huset tvingades lämna sina hem. Polisen spärrade av ett stort område i väntan på bombtekniker som arbetade vidare under natten. Tidigt på lördagsmorgonen pågick ännu en teknisk undersökning.