Första valet för saudiska kvinnor

NYHETER

Det är en historisk dag i Saudiarabien där kvinnor för första gången får delta i val, både som väljare och kandidater. Men det råder delade meningar om vad det egentligen har för betydelse i det ärkekonservativa kungadömet.

Det konservativa Saudiarabien har inte direkt gjort sig känt för att värna demokrati eller mänskliga rättigheter. All makt ligger hos kungafamiljen och rösträtten omfattar endast valet till de lokala församlingarna som hålls under lördagen. Över 900 kvinnor har registrerat sig som kandidater att jämföra med nästan 6 000 män.

Symboliskt steg

Trots lokalförsamlingarnas begränsade makt ses kvinnors deltagande som ett litet, men kanske främst symboliskt, steg framåt i ett land där de fortfarande inte får köra bil och måste bära heltäckande abaya utomhus.

– Det betyder ju inte att det blir demokrati i landet. Men det får ändå ses som ett erkännande från regimens sida, de kan inte försumma den del av arbetslivet som kvinnorna står för. Det är kvinnliga företagare och entreprenörer som drivit det här, säger islamologen Jan Hjärpe.

Kritiker har efterlyst större förändringar av de politiska institutionerna för att det verkligen ska kunna gå att säkra kvinnors integrering i den saudiska offentligheten.

Få kvinnor registrerade

Av de registrerade väljarna utgör kvinnorna mindre än en tiondel. Få, om ens några, kvinnliga kandidater väntas bli valda.

– Det ska bli intressant att se utslaget. Kommer karlarna att rösta på kvinnliga kandidater? Jag tror att den yngre generationen kanske gör det, för att markera att man vill ha en samhällsförändring, säger Hjärpe.

Den 60-åriga pediatrikern Amal Badreldin al-Sawari är en av kandidaterna det går att rösta på.

– Ärligt talat, jag har inte ställt upp för att vinna. Jag har vunnit bara genom att ställa upp, säger hon till nyhetsbyrån till AFP.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM