Förhör med Assange kan ske nästa vecka

Foto: John Stillwell / AP
Julian Assange.
NYHETER

Wikileaksgrundaren Julian Assange kan snart förhöras av svenska myndigheter, skriver The Guardian.

Det blir första gången sedan han 2010 blev misstänkt för flera fall av sexuella övergrepp.

Sedan 2010 har svenska åklagare försökt förhöra Julian Assange som misstänks för flera fall av sexuella övergrepp.

Men Assange har vägrat att komma till Sverige för att förhöras och har i tre år befunnit sig på Ecuadors ambassad i London för att undvika att bli utlämnad till Sverige. Han har dessutom beviljats politisk asyl i Ecuador.

Men inom några dagar kan de första förhören med honom hållas i London.

Då hålls första förhören

Anledningen är att Sverige och Ecuador upprättat ett specifikt avtal där de kommit överens om hur förhör av Assange ska genomföras, något som var ett kriterium för att det skulle kunna ske. Enligt det ecuadoriska utrikesdepartementet blir avtalet giltigt ”de närmaste dagarna”, skriver The Guardian.

Och enligt hans advokat, Per Samuelson, kommer förhören troligtvis äga rum på torsdag, skriver tidningen.

Några av de brott som Julian Assange misstänks för preskriberades i augusti i år, eftersom han inte kunnat förhöras, men misstankarna om våldtäkt kvarstår.

FAKTA

Fallet Assange

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har sagt sig vara villig att förhöras av överåklagare Marianne Ny på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hittills hindrat det.

Nu har länderna kommit överens om ett generellt avtal om rättsligt samarbete i brottmål, skriver The Guardian. Det gör det möjligt för Marianne Ny att förhöra Assange på ambassaden i London.