Diktatorns tjejgrupp ställer in – flögs till Pyongyang

1 av 5
NYHETER

Moranbong Band var i Peking för att främja relationerna mellan Nordkorea och Kina.

Nu är de tre vänskapsspelningarna inställda.

Under mystiska omständigheter har diktatorns omskrivna ”tjejband” förts hem till Pyongyang.

Bandet Moranbong Band spelar allt från ledmotivet till ”Rocky” till nordkoreanska kampsånger och bildades 2012. Medlemmarna handplockades av diktatorn Kim Jong-Un.

Vilket kan vara ett av skälen till att de nordkoreanska popdrottningarna påstås vara Jong-Uns favoritmusiker.

Miniturné i Kina

I veckan rapporterades att gruppen skulle på en mini-turné i Kina för att Moranbong band skulle tina de på senare tid allt frostigare banden till det stora grannlandet genom tre spelningar.

Bandmedlemmarna iklädda vinteruniformer vinkades av i Pyongyang i onsdags och anlände till Peking där de leende möte fans utanför sitt hotell, uppger BBC. Kinaresan var Moranbang bands första utlandsturné och allt var klart inför spelningarna – scenen byggd, generalrepet gick bra och nordkoreanska kompbandet var redo.

Men redan innan första konserten avbröts turnén och scenen monterades ner.

Fördes till flygplatsen

Under lördagsmorgonen fotades bandet när de i all hast lämnade Peking. Bandmedlemmarna hoppade in i nordkoreanska ambassadbilar och fördes till flygplatsen för att flygas tillbaka till Pyongyang, skriver AP.

Ingen officiell förklaring har lämnats det hastiga avskedet.

Den kinesiska stadsteatern uppger att kvällens spelning för särskilt inbjudna gäster är inställd men ger inga besked om varför konserten med kort varsel ställdes in.