Sheriffernas uppmaning: Beväpna er

1 av 4
NYHETER

Den senaste tidens terrorattentat har utlöst en trend bland amerikanska sheriffer.

På sociala medier uppmanar de medborgarna att beväpna sig.

– Mitt mål är att använda 250 000 människor med dolda vapen så att vi kan stoppa ett blodbad innan polisen kommer, säger sheriffen Joe Arpaio.

Terrorattacken i San Bernardino i Kalifornien fick den amerikanska vapendebatten att blossa upp på nytt.

President Barack Obama talade, som så många gånger förut, om lagskärpningar och New York Times placerade en ledarartikel på förstasidan för första gången sedan 1920.

”Det är en moralisk förolämpning och en skam för vårt land att det är lagligt att köpa vapen som är ämnade för krig”, skrev tidningen.

Sheriffer: Bär vapen

Nu rapporterar CNN om en trend som illustrerar de djupa motsättningarna i vapenfrågan. Enligt tv-kanalen har flera amerikanska sheriffer – en titel som motsvarar polisområdeschef – uppmanat människor att beväpna sig.

Wayne Ivey, sheriff i Brevard County i Florida, var först ut.

– Det enda som stoppar en ond människa med vapen är en god människa med vapen. Vi vill att ni ska vara redo att försvara er själva och era familjer, sa han i en video som publicerades på Facebook.

Inlägget sågs av fyra miljoner människor, däribland sheriffen i Marion County – Chris Blair – som bestämde sig för att spela in en egen film.

– Om du har licens att bära vapen så uppmanar jag dig att göra det, sa Blair.

”Polisen kan inte vara överallt”

Längst av alla gick den kontroversielle Joe Arpaio, sheriff i Maricopa i Arizona. I ett uttalande till CNN uppmanade han människor att bilda medborgargarden.

– Mitt mål är att använda de 250 000 människor i Arizona som har rätt att bära dolda vapen, så att vi kan stoppa ett blodbad innan polisen kommer.

Han fick medhåll från Michael Schiff, sheriff i Sullivan County i delstaten New York.

”Polisen kan inte vara överallt. Det andra tillägget i konstitutionen ger medborgarna rätt att skydda sig själva”, skrev Schiff.

Oroligare för terror

Uppmaningarna kommer i spåren av en ny undersökning, som visar att amerikaner fruktar nya terrordåd efter attentaten i Paris, Colorado och San Bernardino.

Nästan hälften av de tillfrågade uppgav att de var oroliga för att de skulle drabbas av ett terrorattentat.

Och det finns tecken på att rädslan leder till fler vapen i omlopp. Enligt CNN ökade vapenförsäljningen drastiskt i Florida efter skjutningarna i Colorado och San Bernardino.

Tvåbarnsmamman Michele Powell är en av dem som slagit till. Hon bor i Brevard County, samma distrikt som sheriffen Wayne Ivey, och har aldrig tidigare hållit i ett vapen.

– Jag köper vapnet i förebyggande syfte, snarare än med ett aggressivt syfte. Jag känner ett behov av att skydda mig själv och min familj, säger hon till CNN.