Kvinnor inröstade i saudiskt val

1 av 4
NYHETER

För första gången fick kvinnor delta i Saudiarabiens lokalval som väljare och kandidater.

Nu skriver AFP att Salma bint Hizab al-Oteibi röstats in i den lokala församlingen i Mecka .

Enligt Al-Jazeera ska minst tre ytterligare kvinnor ha blivit inröstade efter lokalvalen.

Under lördagen hölls lokalval i Saudiarabien.

Och för första gången någonsin fick kvinnor både rösta och delta som kandidater. Enligt tidigare siffror meddelade 979 kvinnor sin kandidatur, att jämföra med cirka 7000 manliga kandidater.

Minst fyra inröstade

För åtminstone fyra av de 979 kvinnorna blev resultatet en framgång. Enligt nyhetsbyrån AFP har Salma bint Hizab al-Oteibi tagit en plats i Meckas motsvarighet till kommunfullmäktige.

Enligt Al-Jazeera gick det lika bra för minst tre andra kvinnor varav en gör Salma bint Hizab al-Oteibi sällskap i Meckas lokala församling.

Expert: Symbolisk betydelse

Saudiarabien är starkt kritiserat bland annat för regimens syn på mänskliga rättigheter. Inför lokalvalen berättade Jan Hjärpe att kvinnornas inträde till vallokalerna – som hölls separerade från männens – främst är av symbolisk betydelse. Hans trodde dock att ett fåtal kvinnor skulle bli invalda.

– Speciellt i den yngre generationen tror jag att även män kommer att rösta på de kvinnliga kandidaterna. Det finns en intern kritik mot regimen, den kan uttryckas genom att man röstar på kvinnor, sa Jan Hjärpe till SVT.