Reidar, 67, offer för brutal kidnappning

Lyckades fly efter stora tavlan

1 av 2 | Foto: KJELL KVAMME
Reidar Osen på sjkehuset efter den dramatiska kidnappingen.
NYHETER

Mångmiljonären Reidar Osen, 67, utsattes för en brutal kidnappning i norska Bergen.

Kidnapparna pressade in en pistol i hans mun, drog en påse över hans huvud och misshandlade honom svårt innan den norske konstsamlaren till slut lyckades fly.

– Jag trodde inte att jag skulle klara mig, säger han till Aftonbladet.

Konstsamlaren Reidar Osen, 67, överfölls utanför sitt galleri i centrala Bergen, Norge, när han var på väg in i en varubil.

De tre gärningsmännen drog in honom i bakdelen av bilen och försökte tvinga till sig pengar. Enligt norska medier har Osen tjänat miljonbelopp på sina konstaffärer. Konstsamlaren försökte förklara för männen att förmögenheten var i tryggt förvar på banken, skriver VG.

Då började männen att utöva våld mot honom under ett kidnappningsdrama som pågick hela onsdagskvällen.

Tryckte in pistol i munnen

Från sjukhussängen berättar en medtagen Reidar Osen för Aftonbladet att kidnapparna även band fast hans händer och fötter, tejpade för munnen och drog en påse över huvudet på honom.

– Vid ett tillfälle tryckte de in en revolver i munnen på mig. Då skadades mina tänder. Upplevelsen var helt fruktansvärd. Det allra värsta var att jag hade svårt att andas. Jag var säker på att jag skulle kvävas, säger han.

Kidnapparna tog med sig Reidar Osen och körde en bit utanför staden med honom.

Efter att ha stannat till vid ett ödesområde utomhus drogs Osen ut ur bilen och kastades ner i ett dike.

– De kastade grenar över mig och sa att de skulle begrava mig. Jag var väldigt rädd och trodde inte att jag skulle klara mig, säger han.

Men ett infall från kidnapparna gjorde att historien tog en ny vändning.

Osen, som nu hade fått benen frigjorde, fick gå tillbaka till varubilen och återigen sätta sig. Bilen började rulla tillbaka mot Bergen men vid ett tillfälle stannade bilen varpå männen lämnade fordonet och gick upp mot ett hus.

Kidnapparnas stora misstag

Reidar Osen såg sin chans att fly när han uppfattade att en annan bil närmade sig. Men när konstsamlaren väl hade lyckats få upp bakdörren och tagit sig ut för att kalla på hjälp hade bilen passerat. Väl ute ur bilen såg han att kidnapparna begått ett stort misstag: bilnyckeln satt kvar i låset.

– När jag såg det var det som att jag kände mig frisk igen. Jag satte mig i förarsätet och körde så fort jag bara kunde iväg därifrån. Jag lyckades stanna en bil och fick hjälp att tillkalla polis och ambulans, säger han.

Polisen uppger att man lägger stora resurser på att hitta gärningsmännen och man har även vädjat efter tips från allmänheten .

Galleristen berättar att han har flera skador på kroppen efter den upprepade misshandeln men att han inte behöver opereras.

– Skriv gärna att jag har blivit väl mottagen på sjukhuset. Jag får troligen åka hem till veckan men det är knappt så att man vill lämna. Personalen har verkligen varit fantastisk, säger han.