Stor polisjakt efter väpnat rån mot guldbutik

1 av 2
NYHETER

Vid lunchtid gick en man med ett automatvapenliknande föremål in på en guldbutik i centrala Göteborg och hotade med att han hade en bomb.

Efter att ha rånat butiken kunde mannen snabbt gripas – samtidigt som en stor polisjakt pågick efter en eventuell andra gärningsman.

– Nu tyder allt på att det bara fanns en gärningsman, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

Vet du mer? Kontakta oss!

Under söndagen pågick en stor polisinsats i centrala Göteborg efter ett rån mot en guldbutik på Kungsgatan.

Inledningsvis var det oklart hur många gärningsmän som hade utfört rånet. Motstridiga vittnesuppgifter gjorde gällande att polisen inte kunde vara säker på om det var en eller två gärningsmän.

– Gärningsmannen i guldbutiken har hotat med ett pistolliknande föremål och lämnat butiken. Minst en gärningsman lämnar till fots och följs efter av väktare, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen region Väst.

Ensam gärningsman gripen

Polisen uppger att den flyende gärningsmannen troligtvis hotat väktarna med sitt vapen. Han satte sig sedan ned och kunde då gripas.

Polisen har fått in mängder med vittnesuppgifter från händelsen. Många uppgav att en ytterligare gärningsman, beväpnad med vad polisen kallar ”en större typ av vapen”, befunnit sig utanför brottsplatsen.

– Därför pågår det nu ett intensivt arbete i hela centrum och vi har många poliser ute som letar efter en eventuell andra gärningsman. Många vittnen är chockade och just nu kan vi inte säga med säkerhet att det är två personer som varit inblandade. Det viktigaste är att ingen har blivit skadad, sa Stefan Gustafsson inledningsvis.

Vid 13 uppgav polisen dock att allt tyder på att en ensam gärningsman utfört rånet.

– Därför avbryts sökandet men det pågår fortfarande ett intensivt arbete med att säkra bevis och att förhöra vittnen, säger Stefan Gustafsson.

”Jag har en bomb, det här är ett rån”

Den gripne mannen gick in i butiken med vad som uppges vara en kopia av ett automatvapen.

– Jag har en bomb, det här är ett rån, ska mannen ha sagt uppger polisen på sin hemsida.

Polisen har däremot inte uppgett att man hittat något bombliknande föremål.

Strax efter tolv gick vittnet Tommy förbi butiken när han såg en man med en stor väska utanför butiken.

– Jag satte mig på en restaurang och såg sedan hur antingen civilpoliser eller väktare grep mannen ganska hastigt. Ur väskan plockade man fram ett ganska stort automatvapen, säger han.

Bilder som Aftonbladet tagit del av från gripandet visar att det bland annat ligger ett automatvapenliknande föremål samt guldklockor på marken.

Larmet om rånet inkom vid 12.06 på söndagen. Enligt polisen är det ännu oklart om hela rånbytet har återfunnits.

ARTIKELN HANDLAR OM