Rysk jagare sköt varningsskott mot turkisk fiskebåt

Foto: ITAR-TASS
Jagaren Smetlivy utanför Sevastopol i Ukraina, september 2013.
NYHETER

En rysk jagare i Egeiska havet har tvingats skjuta varningsskott mot ett turkiskt fiskefartyg för att undvika kollision, uppger det ryska försvarsdepartementet.

Skotten avlossades 600 meter från fiskebåten som då kvickt ändrade riktning.

Den ryska jagaren Smetlivy har skjutit varningsskott mot en turkisk fisketrålare i Egeiska havet, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Det ryska fartyget befann sig 22 kilometer från den grekiska ön Lemnos vid händelsen, skriver TT. Enligt försvarsdepartementet sköt besättningen mot fiskebåtens bog med handeldvapen efter att man först försökt varna över radio och sedan med visuella signaler och ljusfacklor.

Skotten avlossades på ett avstånd av 600 meter och fiskebåten ändrade då kvickt riktning, rapporterar The Guardian.

Fisketrålaren passerade sedan 540 meter ifrån det ryska stridsfartyget, skriver nyhetsbyrån AP.

Frostig relation

Relationen mellan Ryssland och Turkiet har varit allt annat än god sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan vid den turk-syriska gränsen i november. Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att Turkiet sköt ner planet för att dölja oljeaffärer med Islamiska staten.

Putin har infört en rad sanktioner mot Turkiet som resultat av nedskjutningen. Turister uppmanas att inte åka till Turkiet och frukt- och grönsaksimport har stoppats.

Efter söndagens händelse i Egeiska havet kallades den turkiska militärattachén i Moskva till det ryska försvarsdepartementet, rapporterar AP.