Bakslag för Nationella fronten

1 av 2
NYHETER

Motståndarnas kraftsamling gav effekt.

Trots stora framsteg tycks Nationella fronten inte ta makten i någon av Frankrikes regioner.

De vallokalsundersökningar som presenterades av tv-kanalen France 3 klockan 20 på söndagskvällen gav relativt klara besked. Inte i en enda region blir högerextrema Nationella fronten största parti.

Partiledaren Marine Le Pen hamnar nästan 15 procentenheter under sin motståndare, konservative Xavier Bertrand i nordregionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

– Jag tackar väljarna för att ha skyddat vår vackra region, segertalade Bertrand i fransk tv redan vid 20.30-tiden.

– Historien kommer att visa att det var just här som vi stoppade Nationella fronten.

Klara förluster

Enligt vallokalsundersökningarna hamnade även Marine Le Pens sambo Louis Aliot, systerdottern Marion Maréchal-Le Pen och partiets andreman Florian Philippot en bra bit efter sina motståndare i sina respektive regioner, trots deras stora antal röster i förra veckans inledande valomgång.

Enda front-kandidat med en viss segerchans var Sophie Montel i Bourgogne, som vallokalsundersökningarna placerade på 32 procent mot 34 för såväl högerns Francois Sauvadet som vänsterns Marie-Guite Dufay.

Högt valdeltagande

Därmed kan de etablerade partierna sannolikt dra en suck av lättnad.

– Det här kan förklaras med att det varit ett mycket högre valdeltagande. Det är tydligt att fransmännen har gått till valurnorna för att försöka blockera Nationella fronten, säger statsvetaren Yves-Marie Cann vid opinionsinstitutet Elabe till TT.

Kraftsamlingen får samtidigt drastiska effekter, framför allt för Socialistpartiet. Under de närmaste åren kommer partiet helt att sakna ledamöter i vissa regionförsamlingar där man valde att dra sig ur valet, för att i stället ge högerpartiet Republikanerna större chans att besegra Nationella fronten. Inte minst kommer det att svida i norr där partiet varit störst ända sedan regionförsamlingarna skapades på 1980-talet.

Kan ha fördel

För Marine Le Pen är det samtidigt ingen direkt nackdel att få fortsätta vara i opposition och fnysa åt de etablerades sätt att besegra henne.

– Det är såklart att bakslag för Marine Le Pen, men samtidigt bekräftade resultaten i den första omgången att hon faktiskt har ett väldigt starkt stöd och att folk har förtroende för hennes ledarskap, säger statsvetaren Yves-Marie Cann.

– Jag gratulerar er, patriotiska, modiga och beslutsamma väljare som inte föll till föga för hot och manipulationer. Tack och bravo, sade Le Pen själv från sin valvaka i den slitna hemstaden Hénin-Beaumont.

Le Pen har en möjlighet att nå andra- eller tredjeplatsen i presidentvalet 2017 – men knappast vinna det, spår Bim Clinell, journalist och författare som bland annat skrivit en bok om Nationella fronten. Hon anser att både högerns och vänsterns nuvarande presidentkandidater är svaga.

– Nationella fronten har ju där en fördel där genom att Marine le Pen är så stabil i sin roll.

FAKTA

Regionalvalet i Frankrike

Valen gäller det politiska styret i Frankrikes 13 regioner

Under den första omgången, som hölls den 6 december, fick Nationella fronten flest röster i sex regioner.

Marine Le Pen, som själv kandiderar för Nord-Pas-De-Calais-regionen i norr, och hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen som kandiderar i Provence-Alpes-Côte-dâAzur, vann mer än 40 procent av rösterna vardera i den första omgången.

Partier som nått över 10-procentsgränsen i första omgången och därmed kvalificerat sig till den andra omgången kunde bilda koalitioner med partier som under första omgången nått över minst 5 procent.

Det är de sista valen som hålls i Frankrike före 2017 års presidentval.

TT