Han ligger ner – polisen fortsätter skjuta

Ny film från kontroversiell polisinsats väcker starka känslor i USA

1 av 6
NYHETER

Los Angeles-polisen skjuter den beväpnade Nicholas Robertson i ryggen.

Han försöker krypa därifrån – men polismännen fortsätter att skjuta.

– Han kröp för sitt liv. Det ser ut som de övade målskjutning på honom, säger Robertsons farbror Lanny Mason till New York Times.

Återigen väcker en kontroversiell polisinsats med dödlig utgång stor uppmärksamhet i USA.

Skjutningen inträffade i lördags på Long Beach Boulevard i Lynwood, Kalifornien.

Två polismän larmades till platsen av vittnen som blivit skrämda av Nicholas Robertson, 28. Enligt polisens egna uppgifter sköt Robertson sex-sju skott i luften.

– Han hade ett vapen i handen och betedde sig märkligt. Det var människor på gatan och deras säkerhet var hotad, säger polismannen Steve Katz.

”De kommer inte undan ostraffade”

I samband med polisens presskonferens offentliggjordes en film som visar en del av händelseförloppet. På filmen ses Robertson gå iväg från polisen i riktning mot en bensinstation. En av polismännen öppnar då eld och träffar Robertson i ryggen.

De fortsätter att skjuta medan han kryper långsamt framåt. Totalt avlossar polismännen ett tjugotal skott mot Robertson, som enligt polisen aldrig släppte sitt vapen.

– Han kröp för sitt liv. Det ser ut som de övade målskjutning på honom, säger Robertsons farbror Lanny Mason till New York Times.

Han fortsätter:

– Polisen kommer inte att komma undan ostraffade. Om vi måste protestera så kommer vi att göra det.

Familjen ifrågasätter polisuppgifter

Efter att filmen offentliggjorts samlades Robertsons släktingar på platsen för skjutningen för att uttrycka sin sorg och ilska.

– Hur ska vi förklara för hans tre barn att han inte längre finns? säger en av dem till ABC7.

De ifrågasatte också uppgifterna om att han skulle ha varit beväpnad.

Robertsons död är den senaste i en lång rad av fall där amerikansk polis skjuter ihjäl en svart medborgare. För att undvika våldsamma polisprotester – likt de i Baltimore och Ferguson – försökte polisområdeschefen Jim McDonnell gjuta olja på vågorna vid gårdagens presskonferens.

”Jag vill försäkra alla om att vi tar alla polisskjutningar på väldigt stort allvar ... vi arbetar just nu med att få en så detaljerad och korrekt bild av vad som har hänt”, skriver han i ett uttalande.