Varningen: Kör försiktigt i dag

1 av 12
NYHETER

Blixthalkan håller i sig i stora delar av landet.

Bilister uppmanas därför att vara ute i god tid och ta det mycket försiktigt i morgontrafiken.

– Det var en halka som jag aldrig varit med om, säger Amanda Blixt, 20.

Trafikverkets halkprognos varnar under måndagsmorgonen för frosthalka från Kalmar och Kronobergs län upp till södra Norrland.

Trafikverkets pressjour uppmanar därför bilister att ta det försiktigt i morgontrafiken. Som alltid vid vinterväglag gäller: Anpassa körsättet efter underlaget, planera resan väl, ta det lugnt och håll avstånden.

Trafikkaos under söndagen

Kombinationen av låga temperaturer och nederbörd framkallade under gårdagen trafikkaos runtom i landet.

Mellan 16-17-tiden på söndagen inträffade totalt 17 trafikolyckor med runt 25-30 fordon inblandade på E18 och E4 i Stockholm.

I norra Skåne inträffade totalt sju olyckor under bara en timme, och polisen i Halland gick efter ett flertal olyckor ut på sin hemsida och varnade bilister för det besvärliga väglaget.

”Däcken snurrade bara”

En av dem som råkade ut för halkan var Amanda Blixt, 20. Hon och hennes vänner var på väg hem till Värmland efter att ha tillbringat helgen i Stockholm. Vid en rondell i Åkersberga var olyckan nära.

– När vi skulle bromsa in så fick vi knappt stopp på bilen. Och när jag skulle köra därifrån fick jag inget grepp. Däcken snurrade bara. Det var en halka som jag aldrig varit med om, säger hon.

Till slut kom Amanda iväg och resan mot Värmland kunde fortsätta – i sakta mak.

– Jag satt hela resan med handsvett och försökte koncentrera mig. Jag tog det väldigt försiktigt så vi kom hem lite senare, men det var skönt att det gick bra.

Frosthalkan ligger kvar

Enligt Hampus Sellman, meterolog på SMHI, kommer halkan att ligga kvar på vägarna under hela måndagen och fram till mitten på veckan.

– Det blir fortsatt kallt så den halkan som redan är kommer att ligga kvar. Dock är det inte så mycket ny halka som bildas.

Han varnar dock för att lokal frosthalka kan förekomma, framförallt i Götaland och södra delen av landet, då det under måndagseftermiddagen väntas komma nederbörd.

– Då kan det bli lite blandat med snö och regn, vilket kan leda till snö- och frosthalka i framförallt Halland och Småland.