Minst 20 kvinnor framgångsrika i saudiska valet

NYHETER

För första gången har kvinnor fått rösta och röstas fram i saudiska val.

Totalt uppges 20 kvinnor valts i lokalvalen – som många hoppas är ett steg mot ett mer jämlikt Saudiarabien.

Landet är känt för att vara ett av världens mest ojämlika när det kommer till mänskliga rättigheter mellan män och kvinnor.

Helgens lokalval i Saudiarabien kan vara ett tecken på förändring.

Minst 20 invalda

Minst 20 kvinnor ska ha blivit invalda i olika lokala församlingar, skriver nyhetsbyrån AP. Antalet invalda kvinnor har varierat, men under måndagsmorgonen svensk tid kom densenaste uppdateringen.

– Även om det bara hade varit en enda kvinna hade vi varit väldigt stolta över det, säger kvinnorättsaktivisten Sahar Hassan Nasief enligt australiensiska ABC.

Hon fortsätter:

– Ärligt talat så hade vi inte förväntat oss att vinna någonting.

Även det faktum att kvinnor tillåtits rösta har utnyttjats, även om många valt att inte rösta i protest i landet som i egentlig mening saknar folkligt vald representation.

De platser som ska ha stått till förfogande i lokalvalen ska ha varit positioner i lokala råd utan lagstiftande makt. Tidigare liknande lokalval har hållits 2005 och 2011, då med enbart män som röstat.

Vissa hinder fanns

Enligt officiella siffror ska 130 000 kvinnor varit registrerade som röstberättigade, jämfört med 1,35 miljoner män, enligt al-Jazira. Av dem hade 106 000 kvinnor röstat, runt 82 procent av de berättigade. Bland männen hade inte ens hälften, ungefär 600 000 valt att rösta, skriver CBC.

Många kvinnor ska däremot ha hindrats att rösta på grund av olika typer problem, exempelvis att man saknat personliga legitimationer eller att man inte kunnat transportera sig till vallokalerna.

FAKTA

Saudiarabien

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen posten som vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnorna nu för första gången får delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Kvinnor står under manligt förmyndarskap. Kvinnliga demokratiaktivister har i särskilda aktioner trotsat förbudet för kvinnor att köra bil genom att sätta sig bakom ratten och sedan publicera bilder av det på sociala medier. (TT)