Arga hälsningen till bilisterna – efter vännens olycka

”Vi har också rätt att komma levande hem till våra familjer”

1 av 2 | Foto: Privat.
Nicklas skrev inlägget efter att hans före detta kollega blivit påkörd.
NYHETER

I onsdags fick vägarbetaren Nicklas Ekelund, 36, reda på att en gammal kollega blivit påkörd och fått flera frakturer. Då kunde han inte vara tyst längre.

– Jag kände att det får vara nog någon jävla gång. Kan det nå fram till en enda av de här stollarna så är det ju värt det, säger han till Aftonbladet.

”Tro det eller ej era förbannade kräk, vi har också rätt att komma hem levande till våra barn och familjer!”.

Nicklas Ekelund från Uddevalla höll inte tillbaka när han skrev ett Facebookinlägg i onsdags efter att ha fått reda på att en gammal kollega blivit påkörd vid ett vägarbete.

Men egentligen var han inte förvånad.

– Det är förvånande att det inte händer tio gånger per dag, säger han.

”Var blå i en månad”

Nicklas beskriver den före detta kollegan som mycket erfaren och kunnig. Det hjälper dock inte hur professionell man än är, menar han.

– Dels går det alldeles för fort förbi vägarbeten, men sedan är det här ständiga telefonväkteriet som alla ägnar sig åt. Väldigt många har sitt fokus i sin telefon eller vad det nu är de håller på med.

Med snart 18 år i branschen har Nicklas också varit nära att bli påkörd flera gånger. En gång fick han kasta sig för att komma undan – och den förbipasserande bilens backspegel träffade honom i sidan.

– Jag var blå vid revbenen i en månad.

Vill se bättring i körskolorna

Inlägget på Facebook hade på måndagen delats över 4 500 gånger. Nu hoppas Nicklas att budskapet ska nå även de som behöver nås av det: bilisterna.

Han hoppas också att körskolor ska ta upp frågan om vägarbeten tydligare än vad som görs idag.

– Det här med vägarbeten är i princip bara en parentes på körskolan. Det måste komma någonting i den änden också, säger han och fortsätter:
– Vi har reflekterande kläder, krav på buffertzoner och mycket annat. Men det har ingen som helst betydelse om inte bilisterna respekterar det.

Läs hela inlägget nedan.

FAKTA

Facket kräver åtgärder

Fackförbundet Seko har tidigare i år krävt åtgärder från Trafikverket och kommunerna för att stoppa olyckorna. En undersökning trafiksäkerhetsföreningen NTF gjorde i somras visar att varannan bilist kör för fort förbi vägarbeten.
– Det sker flera hundra olyckor om året, och minst en person dör till följd av olyckor vid vägarbeten varje år, sa Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko, till Arbetet tidigare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM