Egypten: Inga bevis för terrordåd

1 av 9 | Foto: Maxim Grigoriev/Russian Ministry for Emergency Situations via AP
224 människor dödades i flygkraschen i Sinaiöknen.
NYHETER

Den egyptiska utredningen om flygkraschen i Sinai hittar inga bevis som styrker att det skulle ha varit ett terrordåd. Egypten drar därmed en helt annan slutsats än Ryssland.

Egyptiska myndigheter har slutfört den preliminära rapporten om flygkraschen i Sinai i oktober i vilken alla 224 personer ombord omkom. Utredarna har inte hittat något som indikerar att kraschen orsakades av något brott eller en terrorhandling, skriver luftfartsdepartementet i ett uttalande, enligt Reuters.

Ryssland, som gjort en egen utredning av händelsen, har tidigare slagit fast att det var ett terrordåd som gjorde att planet, som var på väg till S:t Petersburg, kraschade.

Sprängmedel hittats

De ryska utredarna tror att en bomb smugglats på planet, möjligen med hjälp av flygplatspersonal i Sinai. Ett bevis för detta ska vara att spår av sprängmedel hittats i flygplansvraket.

Amerikanska myndigheter säger att extremiströrelsen Islamiska staten (IS) avlyssnats före och efter kraschen och att extremisterna verkar ha varit i kontakt med någon på flygplatsen.

IS har tagit på sig dådet

Även Israel, som har en lång landgräns mot Sinai och ett omfattande underrättelsenätverk där, har sagt att det är stor sannolikhet att IS ligger bakom attacken. IS självt har tagit på sig dådet.

TT-Reuters