Karlstad säger ja till öppenhet – med brevlådedekaler

Foto: Pressbild
Mustafa Hashimi är en av de nyanlända som är med i Karlstad kommuns nya kampanj.
NYHETER

I förra veckan fick alla Karlstadbor en dekal med texten "Öppenhet– ja, tack!" i brevlådan. Det är en del av kommunens nya integrationsprojekt.

Karlstad kommuns nya integrationsprojekt går under namnet "Öppenhet – ja, tack!". Och det blev Karlstadsborna varse då de i förra veckan fick en klisterlapp med samma budskap i brevlådan.

– Tanken är att man ska kunna sätta upp dekalen på sin brevlåda för att visa att det är viktigt med öppenhet i flyktingfrågan, säger Katarina Lindström, kommunikationsdirektör på Karlstads kommun, till Aftonbladet.

Nya och gamla Karlstadsbor ska mötas online

I samband med kampanjen har även en ny digital mötesplats lanserats. Där kan alla som vill lägga upp en profil, fylla i vad man tycker om och därefter matchas ihop med en nyanländ.

– Vi på Karlstads kommun vill verkligen att alla ska känna sig välkomna, men vi har insett att vi inte så ofta uppfattas så utan mer som en medelstor svensk stad där man inte är så nyfiken på det som är annorlunda. På sista tiden har vi dock tagit emot fler nyanlända än någonsin tidigare och då är det väldigt viktigt att de känner sig inkluderade – och vad är då bättre än att skapa möten mellan nya och gamla Karlstadsbor, säger Katarina Lindström.

"Enklare att lära känna varandra"

En av de som har gått med i kampanjen är Mustafa Hashimi. Han kom till Sverige för två sedan från Afghanistan och bor i dag i Karlstad.

– När jag kom till Sverige var det svårt att hitta vänner. Man vill ju gärna göra något tillsammans men känner man ingen är det inte så lätt att veta var man ska börja leta, säger Mustafa Hashimi.

Han tror att den nya hemsidan som kommunen har lanserat kan lösa många av de problemen.

– Med hemsidan kan man hitta rätt person enklare och lära känna varandra på ett lätt sätt. Det är jättebra! Jag ska träffa en kille nu i nästa vecka, säger han.