Fosterpappa dömd för grova sexuella övergrepp

NYHETER

Den 60-årige mannens grova sexuella övergrepp mot sin fosterdotter började när flickan var i femårsåldern och fortsatte sedan fram tills hon var tonåring.

Två andra barn, som lekte med mannens fosterdotter, blev också utsatta för övergrepp.

Nu har 60-åringen dömts till åtta års fängelse.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

En 60-årig fosterpappa dömdes idag av Varbergs tingsrätt för grova sexualbrott mot sin egen fosterdotter och ytterligare sexualbrott mot två andra minderåriga flickor.

Anmäldes redan 2007

Mannen anmäldes redan för åtta år sedan av sin fosterdotter men förundersökningen lades då ned eftersom det var tveksamt om åtalet skulle leda till en fällande dom.

För ett år sedan polisanmäldes mannen på nytt för att ha utsatt en annan flicka för övergrepp.

Polisens utredare tog då på nytt kontakt med fosterdottern och beslutade att ta upp den gamla utredningen mot mannen igen. Under utredningens gång uppdagades att det fanns ytterligare en flicka som påstod att hon hade blivit utsatt. De båda sistnämnda flickorna var inte fosterbarn, men de hade lekt med mannens egna barn eller fosterbarn när de var små.

60-åringen dömdes idag, mot sitt nekande, för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig och våldtäkt mot barn gentemot sin fosterdotter och sexuellt utnyttjande respektive sexuellt övergrepp mot de övriga två flickorna.

– Det kom en lagändring 2005 rörande våldtäkt och åklagaren har stämt mannen för det brottet efter 2005 och för för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig för tiden från 1995, säger Susanna Berntsson, rådman vid Varbergs tingsrätt.

Åklagaren: ”Vi har resonerat lite olika”

Kammaråklagare Eva Lotta Swahn yrkade att tingsrätten skulle döma ut maximistraffet för övergreppen vilket, enligt henne, skulle motsvara tolv års fängelse.

– Jag har inte läst igenom domen ordentligt än men det verkar som om vi resonerat lite olika och tagit olika avstamp, säger hon.

Eva Lotta Swahn har ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen eller inte.

Tingsrätten har, liksom åklagaren påstått, funnit att övergreppen varit allvarliga och har pågått under mycket lång tid, vilket ses som en försvårande omständighet.

Man har tagit hänsyn till att det kom en lagändring mitt under den period som övergreppen upprepades vilket gör att mannen fälls till ansvar för två olika gärningar – grovt sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt.

Högt skadestånd

Rådmannen Susanna Berntsson förklarar att tingsrätten måste fälla mannen till ansvar för två olika gärningar på grund av lagändringen men att domstolen när den bestämt straffvärdet bedömt alla övergreppen som en enda lång tidsutdragen gärning.

– Det samlade straffvärdet är nio år men mycket av brottsligheten har skett långt tillbaka i tiden, säger domare Susanna Berntsson.

Påföljden för 60-åringen blev åtta års fängelse.

Mannen ska också betala ett högt skadestånd till de tre utsatta flickorna.

Totalt 730 000 kronor.