Här är tältlägret – för 24 invånare

NYHETER

Det finns wifi, matsal, sällskapsrum med tv, duschar och tvättmaskiner.
Totalt kan tältlägret i Skåne ta runt 200 personer – än så länge bor där 24.

– Det fungerar alldeles utmärkt, säger Ulrika Edén på MSB.

Det har gått över en vecka sedan tältlägret i Revingehed utanför Lund stod klart. Innan helgen sov de första asylsökande i de uppvärmda tälten.

– Det är bra här. Det är varmt och sängarna är sköna. Jag är mycket tacksam. Det gör inget att vi bor i ett tält, sade Dhyaa Al-Oqalai, flykting från Irak, till Aftonbladet då.

”Fungerar utmärkt”

I tältlägret på en fotbollsplan utanför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns plats för runt 200 personer.

Där finns 19 större vita tält. Av dem är 17 sovtält med sängar tätt uppställda i. Byggfläktar håller tälten rejält varma.

– Det fungerar alldeles utmärkt, det är inga problem med kyla, säger Ulrika Edén, funktionsledare för insatsen på MSB.

Alla flyktingar i lägret har fått en påse med filt och lite hygienprodukter. I ett hörn finns galgar och möjlighet att hänga av sig kläder. Sovtälten är upplysta och dessutom finns en riktig dörr att stänga.

Runt om i lägret finns trottoarer av träpall så att det ska vara enkelt att gå runt utan att bli blöt.

Tv och varma drycker

Tre gånger om dagen serveras mat i det större serveringstältet. Det är Migrationsverket som har hand om cateringen. Klockan nio serveras frukost.

Några steg bort finns det nyinrättade sällskapsrummet i ett likadant tält som sovtälten. Där inne står bord och stolar uppställda. Snart kommer det att fyllas på med böcker och tidningar, men redan nu finns där en storbilds–tv som MSB hittade billigt.

– Det är för att de ska ha någonstans att träffas och umgås, säger Ulrika Edén.

Upplyst dygnet runt

Hela området är upplyst dygnet runt och alla boende har tillgång till wifi. I ena hörnet av lägret finns en grillplats med sittplatser.

I fem små baracker några meter bort finns bajamajor och duschar. Där finns också tillgång till tvättmaskin och torktumlare så att de boende kan tvätta sina kläder.

På tisdagseftermiddagen bodde 24 personer i tältlägret.