Posten varnar för julklappsbluff

Faksimil från postens hemsida.
NYHETER

Har du fått ett meddelande som på bilden ovan?

Då har du drabbats av årets julbluff.

Nu går posten ut och varnar allmänheten för paketbedragarna.

Juletid är klapptid och julhandeln väntas återigen slå nya rekord.

I dag handlas en inte obetydande del av svenskarnas presenter på internet. Och när det e-handlas julklappar passar kriminella på att försöka lura allmänheten.

Phishingmejl

Just nu cirkulerar en våg av falska e-postmeddelanden, så kallade phishingmejl, med rubriken ”Du har lösta paket”.

Avsändaren ser ut att vara Postnord, men det är bedragare som ligger bakom. Det skriver företaget Postnord i ett pressmeddelande.

Postnord har ingenting med mejlet att göra. Man kan tyvärr inte heller göra något åt det på annat än att gå ut och varna allmänheten och sina kunder.

Mejlet är författat på tafflig svenska och inleds med den kryptiska frasen ”Du har lösta paket”. Enligt Postnord fortsätter de flesta anträffade meddelandena med: ”Vi har fått ditt paket CT872690997SE på 2015/12/07. Courier kunde inte leverera det här paketet till dig”.

”Klicka inte på länkar”

Därefter uppmanas mottagaren att skriva ut fraktsedeln och visa den på närmaste postkontor. Om man inte hämtar ”sitt paket” inom 20 arbetsdagar påstås Postnord kräva en ersättning på 60 kronor för varje dag paketet lagras.

Postnord uppmanar den som har fått mejlet att genast radera det.

”Klicka inte på några länkar, försök inte spåra försändelsen och följ inte några av de andra instruktionerna i det falska e-postmeddelandet”, skriver man i sitt pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM