Trump om rivalen: ”Han är en galning”

1 av 3
NYHETER

LAS VEGAS. Donald Trump har en ny rival i kikarsiktet inför nattens republikanska debatt i Las Vegas.

Ted Cruz.

– Han är en galning, sa ”The Donald” bara häromdagen om den ultrakonservative senatorn från Ted Cruz.

Varje gång de republikanska presidentkandidaterna samlas för debatt tycks Donald Trump ha en ny huvudmotståndare.

Först var det Jeb Bush som skulle bryta tv-stjärnans momentum, sedan Ben Carson, därefter Carly Fiorina och senast, i Milwaukee för en månad sedan, Marco Rubio.

Nu, på lyxkasinot The Venetian i Las Vegas,  verkar det vara Ted Cruz som får duellera med ”The Donald”.

Den djupt konservative Texas-senatorn – känd inte minst för att han för två år sedan höll ett 21 timmar långt tal i opposition mot finansieringen av hälsovårdsreformen Obamacare – har enligt de senaste veckornas opinionsmätningar övertagit ledningen i Iowa, delstaten där de första provvalen hålls i början av februari, och retoriken inför nattens debatt vittnar om att Trump är lätt stressad av den utvecklingen.

– Jag tycker inte att Cruz har kvalifikationerna för att bli president, han är något av en galning, hette det i en intervju med Fox News i söndags morse,.

Trump har också anmärkt på det faktum att Cruz har rötter på Kuba och därför inte borde kunna tilltala de höggradigt kristna republikanska väljarna i Iowa.

Till skillnad från de övriga kandidaterna som gått i närkamp med Trump – och sedan snabbt förlorat i popularitet – vägrar Cruz dock nappa på betet.

Han har genom hela valrörelsen undvikit att kritisera fastighetsmiljardären och gör det inte nu heller.

– Det vore en dröm för etablissemanget att se mig och Trump i en fajt, löd hans kortfattade replik på utspelet på Fox News.

Senatorns förhoppning är förstås att han genom att inte stöta sig med Trumps supportrar – något som visat sig förödande för alla andra – förr eller senare ska få över dem på sin sida.

Men klarar han att stå fast vid den taktiken om attackerna intensifieras?

Världen lär få svar under debatten i natt.