”Trump är som Reagan på steroider”

1 av 9 | Foto: PER BJURMAN
”Han säger vad alla tänker men inte vågar uttrycka”, säger Elvis-imitatören Paige Poole.
NYHETER

LAS VEGAS. Dom är arga.

Dom är rädda.

Dom tycker det är en oändlig befrielse att någon ”äntligen talar sanning”.

Hårddraget är det så man kan sammanfatta den ständigt växande grupp republikanska väljare som stöder Donald Trump.

– Han säger vad alla tänker men inte vågar uttrycka, som Elvis-imitatören Paige Poole säger till Aftonbladet under ett något rörigt valmöte i Las Vegas.

Ju mer kontroversiella uttalanden han gör, desto mer populär tycks Donald Trump bli.

Det fick vi nytt bevis för under måndagen, när Monmouth-universitetet i New Jersey publicerade den första stora opinionsmätningen sedan han framförde kravet om att  USA ska stänga gränserna för muslimer.

Den visar att han senaste veckan ökat ut sin ledning och nu har 41 procent av det republikanska väljarstödet i nationen.

Många i omvärlden – inte minst i Europa – kliar sig i huvudet.

Vilka är det som stöder den, diplomatiskt uttryckt, frispråkige "Apprentice"-stjärnan – och vad i det inflammatoriska och yvigt framförda budskapet är det som tilltalar?

Arga över landets utveckling

Att döma av de supportrar Aftonbladet möter när den 69-årige miljardären håller valmöte på hotell- och kasinokomplexet Westgate i Las Vegas – tidigare Hilton; Elvis gamla tillhåll! – handlar det om väldigt vanliga amerikaner med mer eller mindre konservativ livsåskådning som är arga över den allmänna utvecklingen i landet och samtidigt rädda för vad som uppfattas som tilltagande hot från islamistiska terrorister.

Och i den franke Trump ser de helt enkelt en sanningssägare som vet vad som behöver göras.

– Han har ryggrad och hjärna och struntar helt i den politiska korrekthet vi inte längre har råd med, säger till exempel Paige Poole, en Elvis-imitatör med förhoppningar om att få uppträda för den republikanske "frontrunnern" under den pågående kampanjen.

Han fortsätter:

– Han säger vad alla tänker men inte vågar uttrycka. Jag ser honom som Ronald Reagan på steroider.

Just den synpunkten, att Trump är den ende presidentkandidaten som sätter ord på de tankegångar ”alla” omfamnar, går igen hos samtliga vi talar med före och efter valmötet i Vegas.

”Han säger det jag länge har tänkt”

– Vi vet ju alla sanningen om den "mess" vi är i både här i USA och i resten av världen men bara Donald Trump bekräftar våra insikter. Han är det enda hoppet, säger Patti Hallmark, livslång Las Vegas-bo som hör till de första i kön till den enorma konferenssal där valmötet hålls.

Norskättade James Hatoland, frivillig volontär åt Trump-kampanjen i Nevada, instämmer.

– Jag är gammal och har röstat i många, många år men kan inte erinra mig att jag nånsin känt den här entusiasmen och det beror just på att Herr Trump säger det jag länge tänkt men inte hört någon annan politiker, från endera sidan, ge ord åt, säger han.

Allra mest är det de åsikter Trump torgför om muslimer, och hotet om islamistisk terrorism, som går hem hos Las Vegas-supportrarna.

– Det är, fortsätter Patti Hallmark, bara tre timmar till San Bernardino härifrån. Det som hände där kan hända överallt och därför har Trump alldeles rätt i att vi måste få bättre kontroll över vilka som kommer in i landet.

”Finns ett hot mot oss”

Elvis-imitatören Paige Poole resonerar likadant.

– Det Trump sa om att muslimer ska stoppas förvrängdes, vi vill inte ge oss på en enskild grupp. Men det finns ett hot mot oss, det är skrämmande som satan och vi måste åtminstone ett tag bromsa inflödet av människor för att få överblick, menar han.

De cirka 1800 som kommit till Westgate-hangaren – som av en händelse är lokalen där Star Trek-fansen i många år höll sitt största konvent – får därvidlag sitt lystmäte.

Demonstranter kastas ut

Under ett sedvanligt improviserat framträdande – som flera gånger avbryts när högljudda demonstranter tämligen brutalt kastas ut – avlossar Trump några mycket typiska salvor exempelvis om att flyktingar på väg till Europa påträffats med IS-loggor i sina telefoner och de aldrig kan få tillåtas komma till USA.

Alla utspel av den sorten möts med dånande jubel.

Som vanligt lockar han också till talrika skrattsalvor med mer eller mindre elaka skämt om sina motståndare.

Den detaljen ska för övrigt inte underskattas som del av Trumps attraktionskraft.

Han ses, till skillnad från de flesta andra politiker, som underhållande.

Som Chris Patterson, kvällen till ära i ryssmössa utsmyckad med hemgjorda Trump-dekaler, uttrycker det:

– Hey, det här är den hottaste showen i Las Vegas just nu.

FAKTA

Så ser stödet ut för kandidaterna

Nio republikanska presidentaspiranter deltar i tv-kanalen CNN:s debatt i Las Vegas natten till onsdag. Debatten är den femte i ordningen och den sista för i år. Så här ser väljarstödet ut just nu.

Donald Trump, fastighetsmagnat

33 procent

Ted Cruz, senator Texas

16,1 procent

Marco Rubio, senator Florida

12,6 procent

Ben Carson, pensionerad neurokirurg Maryland

12,6 procent

Jeb Bush, politiker Florida

4,0 procent

Chris Christie, guvenär New Jersey

2,9 procent

John Kasich, guvenör Ohio

2,3 procent

Carly Florina, företagsledare Kalifornien

2,3 procent

Rand Paul, senator från Kentucky

2,1 procent

Siffrorna kommer från opinionsmätningsinstitutet Real Clear Politics, som tagit fram ett medelvärde baserat på flera oberoende opinionsundersökningar.