Bussen körde med öppen dörr – i en halvtimme

Susann, 37: ”Man riskerar människors liv”

NYHETER

När Susann Molander var på väg till jobbet märkte hon hur det blev kallare än vanligt på bussen. Då såg hon att dörren var öppen mitt under färden.

– Det pågick i minst en halvtimme, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Privat.
Susann satt på bussen när dörrarna öppnades.

Bussfärden mellan Jakobsberg och Helenelund norr om Stockholm blev mer dramatisk än vanligt för Susann Molander, 37. Hon märkte att den bakre dörren på bussen öppnats under färdens gång.

– Jag tänkte att bara det inte kommer något barn eller något här. De som stod närmast fick hålla i dörren så att den inte skulle gå upp ännu mer. Det är ju livsfarligt.

”Riskerar människors liv”

I klippet som Susann spelat in visas hur dörren öppnas mer och mer. Enligt henne pågick detta i cirka 25-30 minuter, minst. Vid varje station stängde chauffören dörren – som senare gick upp igen.

– Han sa bara åt alla att kliva av längst fram.

Susann tror att det hela hade kunnat sluta värre än det faktiskt gjorde.

– Jag tycker det är dålig stil. Man riskerar människors liv. Den skulle ha tagits ur trafik redan innan den åkte fram till den första busshållplatsen.

Bussbolaget: ”Ska stanna omedelbart”

Storstockholms Lokaltrafik, SL, har inlett ett ärende efter att flera av Susanns vänner och bekanta skickat in filmen till dem. Ansvaret ligger dock hos bussbolaget Arriva, som har hand om bland annat busslinjen Susann åkte med.

– Vi håller på och utreder frågan just nu, säger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius, som också tagit del av filmklippet, till Aftonbladet.

Han menar att bussen inte borde ha körts vidare – om man utgår efter den korta filmsnutten.

– Om bussdörren är öppen ska man definitivt stanna omedelbart. Går inte det kontaktar man trafikledningen i normalfallet. Föraren får där ett råd och lyckas man inte lösa det på plats får man ta bussen ur trafik.

Arriva ska nu ta kontakt med den aktuella chauffören för att utreda vad som hänt och varför.

– Det kan ju finnas någon förklaring som vi inte vet om, det får vi vara ödmjuka inför, säger Tomas Hedenius.

ARTIKELN HANDLAR OM