Lobbychef tvingas bort efter lyxmiddagen med SD-topp

Twittrade om lyxmiddagen ”Det var droppen”

1 av 2
NYHETER

I går twittrade lobbyjätten Kreabs Sverigechef Markus Uvell om sin middag med SD-toppen Linus Bylund.

I dag tvingas han lämna sitt jobb.

– Det sista som hände var droppen. Men det var inget som kom plötsligt, säger Kreabs ägare Peje Emilsson till Dagens Industri.

Dagens Industri har i en rad artiklar beskrivit hur näringslivet med Kreab i spetsen spelade en viktig roll i den allt intensivare lobbyingen mot Sverigedemokraterna.

En som haft täta kontakter med flera SD-toppar är Kreabs numera före detta Sverigechef Markus Uvell.

I går skrev han på Twitter:

”Har andäktigt ätit bl a tartar, sida och huvud av gris på fantastiska Djuret tillsammans med Linus Bylund, därmed kan julen börja”.

Problematisk relation

Till Dagens Industri säger Kreabs grundare och storägare Peje Emilsson att det har varit problematiskt när det professionella gått över till en privat relation.

– Men har du sedan en privat relation, kan det lätt missuppfattas. Det här gäller också för journalister, som måste hålla distans till makthavare, säger han till DI.

I september beslutade Postkodlotteriet att ta en paus i sitt samarbete med Kreab. Och till DI säger Emilsson att företaget förlorat ytterligare två kunder på grund av de täta kontakterna med SD.

I valrörelsen 2014 lovade SD att kraftigt begränsa vinsternai välfärden. Men efter den intensiva uppvaktningen svängde partiet och på SD:s kongress i slutet av november fattades beslutet att slopa kravet på att vinsterna ska återinvesteras i verksamheten.