Donald Trump försvarade uttalande om att stoppa muslimer

1 av 6
NYHETER

Donald Trump har kommit med högljudda och kontroversiella uttalanden på löpande band.

Under nattens republikanska debatt i Las Vegas gjorde han inga undantag. Förutom att föreslå stängning av vissa delar av internet för att stoppa IS-rekrytering försvarade han sitt tidigare uttalande om att förbjuda muslimer att resa in i USA.

I förra veckan väckte fastighetsmiljardären och den ledande republikanska presidentkandidaten Donald Trump vrede och starka reaktioner när han föreslog att en ”fullständig stängning” av USA:s gränser muslimer som vill ta sig in i landet.

Uttalandet kom efter den senaste masskjutningen i San Bernardino, Kalifornien, då ett muslimskt par som radikaliserats öppnade eld och dödade 14 personer, och mötte hård kritik.

En av hans motkandidater, republikanen Jeb Bush, kallade uttalandet för ”oseriöst” i ett inlägg på Twitter.

”Donald Trump är rubbad. Hans förslag är inte seriöst”, skrev han.

Och sent i natt svensk tid mötte alltså nio republikanska presidentkandidater varandra i årets sista tv-debatt – en hetlevrad och ganska spydig sådan.

”Människor väller över vår gräns”

När CNN:s programledare Wolf Blitzers frågade Donald Trump om han försvarar sitt tidigare uttalande om att stänga gränserna för muslimer sa han enligt nyhetssajten Vox.

– Vi pratar inte om att helt isolera. Vi pratar om säkerhet. Vi pratar inte om religion. Vi pratar om säkerhet. Vårt land är utom kontroll. Människor väller över vår södra gräns. Jag kommer att bygga en mur. Den kommer att vara storslaget.

Han sa också att USA behöver förbjuda alla syriska flyktingar – för att de har ”IS-bilder” på sina telefoner.

– Ja, jag är beredd att stänga ner delar av internet för att stoppa rekryteringen till IS, sa han.

Enligt Per Bjurman, Aftonbladet utsände som under natten rapporterat direkt från Las Vegas, ska Trump även fått en Facebook-fråga om den Gudfadern-inspirerade idén att USA ska mörda inte bara IS-krigare utan också deras familjer.
– Vi behöver vara tuffare, svarade han då.
Jeb Bush bröt då in och sa att det var ytterligare ett bevis på ”galenskap”.