Malalas sågning av Trumps utspel

1 av 2 | Foto: Mohammad Hannon / AP
NYHETER

Presidentkandidaten Donald Trump vill stoppa alla muslimer från att ta sig in i USA.

Utspelet har fått kritik från alla håll – och nu ger sig en av världens mest kända människorättsaktivister in i debatten.

– Ju mer du pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas, säger Nobelpristagaren Malala Yousafzai, 18.

För en dryg vecka sedan kom det senaste utspelet från miljardärssonen och presidentkandidaten Donald Trump. Då meddelade han att USA borde stoppa alla muslimer från att ta sig in i landet. Exakt hur han tänkt sig att gränspersonal skulle kunna kontrollera om någon var muslim framkom inte i uttalandet.

Emot konstitutionen

Som väntat mötte utspelet hån, ilska, uppgivenhet och uttalanden om att det föll på sin egen orimlighet. Motkandidaten och republikanen Jeb Bush kallade det ”oseriöst” och från Vita huset konstaterade man att det går emot landets konstitution där religionsfrihet är en av grundpelarna.

Nu har världens genom tiderna yngsta fredsprisvinnare Malala Yousafzai gett sin syn på Trumps utspel.

– Jag kan bara påpeka en sak: Ju mer du pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas, säger 18-åringen i en intervju med brittiska Channel 4 News.

”Fler radikaliseras”

Under nattens presidentkandidatsdebatt har Trump försvarat sitt uttalande och spädde på med att USA behöver vara tuffare mot IS-terrorister och att man kan behöva göra inskränkningar på internet för att stoppa rekryteringar.

Malala Yousafzai varnar däremot för hårdare tongångar.

– Det är viktigt att vad än politiker säger, vad än medierna säger, så borde de vara riktigt, riktigt eftertänksamma. Om era mål är att stoppa terrorism så ska man inte lägga skuld på alla världens muslimer, för det kommer aldrig att stoppa terrorism. Det kommer bara att radikalisera fler terrorister.