Polisman åtalas för grova ekobrott

Åklagaren: "Har tömt bolaget på 6 miljoner kronor"

NYHETER

En polisman i Stockholm jobbade vid sidan av som pilot och drev även en flygskola.

Men med hjälp av falska fakturor ska han tillsammans med en kollega tömt bolaget på miljontals kronor.

– Risken är ganska stor att han får avsked från polisen, säger chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Utredningen mot polismannen och hans affärspartner är mycket omfattande. Kommissarie Leif Andersson har arbetat med ärendet på heltid i tre år.

Att den tagit så lång tid beror delvis på det finns nära ett 20-tal pilotelever runt om i världen som anser sig ha blivit lurade.

Av förundersökningen framgår att svensk polis utfört polisiärt arbete i utlandet, något som är mycket sällsynt. Leif Andersson har hållit förhör bland annat i Hong Kong, New Delhi, Abu Dhabi och i Abuja, Nigeria. Förhören har då hållits på svenska ambassader och konsulat.

Betalade hundratusentals kronor

– Piloteleverna har betalat mellan 130 000 och 140 000 kronor var, och några elever har betalat över 300 000 kronor utan att få utbildningen, säger Leif Andersson.

Pengarna avsåg bland annat utbildning med flygsimulator samt flygtimmar som styrman.

Denna del har utretts som misstänkt bedrägeri, men den rubriceringen har åklagaren Anders Jakobsson valt att släppa.

– Jag kan inte visa att de haft uppsåt att lura någon vid avtalstidpunkten, säger han.

Åklagaren nämner bland annat att det hände saker som inte var kända när avtalen skrevs – som att polismannen blev av med sitt tillstånd att ha utbildning.

Däremot åtalas polismannen och hans affärspartner på sammanlagt tre punkter. Två fall av grovt bokföringsbrott, och försvårande av skattekontroll, grovt brott, samt grov oredlighet mot borgenärer.

Tömde bolaget på pengar

Polismannen som nu åtalas har drivit en mängd olika bolag, varav ett var flygskolan som gick i konkurs 2012.

– Konkursbolaget har blivit fakturerat från andra bolag, och de bolagen har de åtalade också varit faktiska företrädare för, säger Anders Jakobsson. Och när de har fakturerat huvudbolaget kan man se hur pengar rasar ner direkt på de åtalades egna konton.

– Det är ett sätt att avhända bolaget pengar, men också ett sätt att undvika skatt, arbetsgivaravgifter och skatt på lön.

Åklagaren påstår att de båda tömt bolaget på drygt 6 miljoner kronor.

Som Aftonbladet berättat tidigare har polismannen varit sjukskriven en längre period, mellan augusti 2013 och maj 2015. Orsaken var depression och posttraumatiskt stressyndrom. Detta hindrade honom inte från att samtidigt flyga 230 timmar och arbeta som kontrollant som bedömer andra piloter.

Polismannen hävdade att hans nedsatta arbetsförmåga bara gällde i förhållande till hans arbetsgivare Polisen. Transportstyrelsen tyckte annorlunda och drog in polismannens flygcertifikat.

Båda åtalade förnekar brott.

Aftonbladet har sökt polismannens advokat.