Gabriel, 52: ”Jag brottades med vampyrmannen”

1 av 5 | Foto: P-O SÄNNÅS
23-åringen i rätten.
NYHETER

Dörrvakten Gabriel lyckades avväpna en knivman i ett våldsamt slagsmål.

Mannen åtalades för försök till grov misshandel men friades.

Ett drygt år senare ritualmördade våldsmannen en 32-åring på Lidingö.

– Hade han dömts till fängelse 2014 hade kanske inte den här killen blivit mördad, säger Gabriel.

Det var i juni i år som den idag 23-årige mannen mördade 32-årige Olle. Under rättegången framkom detaljerna i det makabra mordet.

23-åringen, som sedermera dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, hade sedan en tid tillbaka en relation med 32-årige Olle. Den 27 juni åkte han till Olles lägenhet på Lidingö, med sig hade han en kniv.

Efter att de två männen umgåtts i flera timmar smög sig 23-åringen på sitt offer och högg honom i nacken, därefter skar han halsen av honom.

I polisförhören berättar mannen, som i media kom att kallas ”vampyrmannen”, hur han efter mordet drack av offrets blod, och målade ett pentagram med blod på golvet och på väggen. I anslutning till pentagrammet målade han också en nazistisk symbol med offrets blod.

Berättade för sin mamma

Han fotograferade symbolerna med sin mobil, satte på sig kläder han stal från Olle och lämnade lägenheten.

Kniven kastade han först i en soptunna. Men nästa dagen åkte han tillbaka, hämtade kniven och slängde den i en sjö.

Sedan gick han hem till sin mamma – och berättade vad han gjort. Dagen därpå åkte han tillsammans med sin morbror till polisstationen på Norrmalm och erkände gärningen.

I oktober dömdes 23-åringen till sluten rättspsykiatrisk vård. Domen har överklagats och en ny huvudförhandling är planerad till i januari 2016.

I polisförhören med 23-åringe framkommer att 23-åringen under en längre period känt sig förföljd. Han uppgav att spioner från KGB skulle vara ute efter honom. Han brukade därför gå beväpnad med kniv och bära skyddsväst.

Var beväpnad

Det hade han med sig när han ett drygt år tidigare började slåss med dörrvakten Gabriel i Södertälje.

– Han hade på sig västen och började hugga mot mig med kniv. Han hade också tårgassprej, säger Gabriel.

Bråket började med att mannen slog sönder en fönsterruta på restaurangen där Gabriel jobbade.

– Jag la ner honom på marken och såg då kniven i hans högerhand. Han gjorde flera huggrörelser mot mig men träffade inte.

Efter någon minut anlände en väktare och då kunde 23-åringen slutligen avväpnas. Han greps lite senare av en polispatrull som kom till platsen.

– Men sedan hände ingenting. Han dömdes för skadegörelse men friades från försök till grov misshandel.

23-åringen var redan dömd till skyddstillsyn för misshandel, skadegörelse och brott mot knivlagen. En dom som föll den 21 december 2012.

Efter det dömdes han även för vapenbrott, misshandel vid tre tillfällen samt ett rån. I samtliga fall konstaterade tingsrätten: ”tidigare utdömd skyddstillsyn ska avse även den nya brottsligheten”.

Morddomen som föll i Stockholms tingsrätt i oktober är överklagad. Huvudförhandlingen är planerad till slutet av januari i Svea hovrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM