Expertkritik mot insats utan Jas

NYHETER

Att skicka Jas-plan hade gjort betydligt mer nytta än de transportflyg som regeringen beslutat om.

- Ett absolut minimum, jag tycker att det borde vara mera, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, till TT.

- Det här är vår generations värsta internationella hot och att Sverige inte kan åstadkomma mer är inte bra, säger Hallenberg.

Han säger att det som regeringen har fattat beslut om att bidra med kanske kan göra nytta på "marginalen".

- Men nog hade våra avancerade spaningsplan varit till mera nytta, säger Hallenberg.

Han tror att regeringen varit återhållsam för att man är rädd för att en vapeninsats skulle öka risken för en terrorattack mot Sverige.

- Det är typiskt för svensk politik. Vi kan vara väldigt solidariska i andra sammanhang, men när det riskerar att drabba Sverige ska det vara ett minimum, säger professor Jan Hallenberg.

Inte gråzon

Enligt utrikesminister Margot Wallström beror frånvaron av Gripenplan i stödpaketet till Frankrike bland annat på en folkrättslig gråzon.

Men folkrättsexperten Ove Bring håller inte med.

- Jag anser inte att det i dag finns någon folkrättslig gråzon.

Man behöver inte heller invänta ett samtycke från Syrien för en insats.

- Eftersom hotet från den internationella terrorismen är gränsöverskridande måste också motåtgärderna i kollektivt självförsvar vara gränsöverskridande, säger professor Ove Bring.

Stefan Ring, militärstrategisk expert och lärare på Försvarshögskolan, är inte förvånad över utformningen av regeringens paket till den franska kampen mot IS.

Regeringen prioriterar det nationella försvaret och låter internationella insatser komma i andra hand, påpekar han.

- Om man skulle skicka en Jas-division till Syrien för spaningsinsatser så skulle det bli en hård påfrestning på det svenska flygvapnet, säger Ring.

"Vi är redan en fiende"

Terrorforskaren Magnus Norell bedömer att regeringens insats inte kommer att spela någon roll i kampen mot IS.

- Ingen alls. Vi är redan med i koalitionen. Det här är ett sätt att synas mer, men någon praktisk betydelse har den inte, säger Norell till TT.

När det gäller frågan om terrorhotet mot Sverige hade ökat ifall regeringen i stället för transportflyg valt att skicka stridsflyg, som Allianspartierna begärt, tror Norell inte att det påverkat.

- Vi är redan en fiende, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM