Bankanställd åkte hem till äldre man – lyckades stoppa bedrägeriförsök

NYHETER

När banken såg att bedragare förde över pengar från den äldre mannens konto åkte Philip Sporrong från lokalkontoret dit och ringde på.

Efter att ha bevisat att han inte var försäljare blev han till slut insläppt och kunde stoppa bedrägeriet.

– Jag försökte skrika på engelska att de skulle ge fan i att ringa honom.

En äldre man i Kungsbacka fick i mitten av förra veckan samtal från en engelsktalande man som utgav sig för att jobba på Microsofts supportavdelning.

Det var inte första gången personen ringde, men efter att tidigare ha ignorerat honom lämnade den äldre mannen nu över sina bankinloggningsuppgifter för att få hjälp med sin dator.

När SEB:s säkerhetsavdelning sedan såg att pengar började flyttas på ett märkligt sätt försökte de kontakta sin kund. Han hade dock blivit tillsagd att stänga av sin mobiltelefon och pratade med den engelsktalande mannen i den fasta telefonen.

”Sa att han inte ville ha nåt”

Till slut tog SEB kontakt med den äldre mannens närmaste bankkontor, lokalkontoret i Kungsbacka.

– Vi fick inte heller tag i honom, så då tog jag på mig att åka dit och kolla om det gick att göra någonting, berättar Philip Sporrong, 30, som har jobbat på kontoret i två år.

Till en början var den äldre mannen inte intresserad av att släppa in honom.

– Han trodde att jag var försäljare och sa att han inte ville ha någonting. När jag sa att jag misstänkte att han var utsatt för ett bedrägeriförsök berättade han att han pratade med en engelsktalande som höll på att hjälpa honom att installera ett nytt säkerhetsprogram. Men jag såg ju att det inte var det de höll på med och stängde av datorn och bröt internetuppkopplingen så fort som möjligt.

”Undrade vem jag var”

Sedan tog Philip Sporrong själv luren.

– De var väl inte jätterädda när jag försökte skrika på engelska att de skulle ge fan i att ringa honom. De undrade mer vem jag var och ville prata med den äldre mannen igen.

Faran var hur som helst över och dagen efter kom den äldre mannen in till SEB-kontoret i Kungsbacka.

– Han var väldigt chockad. Han sa att han tyckte att det var lite skumt att de bara pratade engelska, men han såg ju också att det hände grejer på datorn, så då blev han rädd och lyssnade på vad de sa, säger Philip Sporrong.

Fotnot: Den äldre mannen har själv inte velat uttala sig, men har gett sitt godkännande till att Philip Sporrong berättar historien.