SMHI varnar för plötslig ishalka

1 av 2
NYHETER

Kör försiktigt! Under natten drar en varmfront med regn och snöfall in över Sverige – och riskerar orsaka glashala vägar och höga vattenflöden under morgonen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll.

Foto: TT

Under torsdagsmorgonen ser vintervädret ut att kunna leverera förrädiskt väglag i stora delar av Svealand och västra Sverige.

– Det är en varmfront som är på väg österut under natten som kan ge både snö och regn, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar i flera län.

Glashala vintervägar

Det rör sig om plötslig ishalka, med risk för underkylt regn, regn eller blötsnö på kalla vägbanor. Väderförhållanden som bäddar för snabbt tillfrysande vägbanor.

– Man kan säga att i gränsen mellan snö och regn så kan det komma underkylt regn, och det är främst det som ger halkan som vi nu går ut och varnar för, säger Kristian Silver.
Klass 1-varningarna berör Gävleborgs län kust- och inland, Dalarnas län, undantaget Dalfjällen, Värmlands län, Örebro län, Västmanländslän, Uppsala län, Södermanlands län, Stockholms län och Roslagskusten.

I Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg, har en klass 1-varning även utfärdats för höga flöden i Säveån, nedströms mot Mjörn.

– Området med nederbörd rör sig in nu över natten och framåt morgontimmarna, över östra Svealand och Mälardalen. Det ser ut att kunna hålla i sig under hela morgonen och förmiddagen, säger Kristian Silver på SMHI.

”Ta det försiktigt”

Sent på onsdagskvällen var det dock väldigt lugnt på landets vägar. Halkbekämpning pågår runtom i landet, och väglaget är enligt Yasmine Boulechfar på Trafikverkets pressjour, helt i linje med säsongen.

– Men det kan ändras fort. Det beror helt på vädret, och vädret är lynnigt. Det är ju vinter som råder i Sverige nu och man ska vara beredd på att temperaturen kan sjunka eller stiga, och då kan det bli halt på sina ställen, säger Yasmine Boulechfar.

Trots det bör man givetvis ta det lugnt i trafiken.

– Det är vinter och då ska man ta det försiktigt. Som fordonsförare bör man ha god framförhållning, inte stressa, ha avstånd till framförvarande. Och nu är det inte längre en fråga om man bör ha vinterdäck eller inte – nu ska vinterdäcken vara på.

På Trafikverkets webbsida finns även en halkriskkarta med prognoser för hur väglaget ser ut i vinter-Sverige.