Minister höll tal vid Nazirs begravning i Trollhättan

1 av 5
Läraren Nazir beskrivs som mycket omtyckt av eleverna.
NYHETER

I dag begravde läraren Nazir Amso, som blev det tredje dödsoffret vid skolattacken i Trollhättan.

Kronans skola höll stängt för att elever och personal skulle kunna vara med vid begravningen.

Även gymnasieminister Aida Hadžialić närvarade.

– Nazir är en hjälte, säger hon.

Han var en av de mest populära lärarna på Kronans skola i Trollhättan.

Den där ödesdigra torsdagen i slutet av oktober försökte Nazir Amso, 42, få svärdmannen Anton Lundin Pettersson att lämna skolområdet. Då blev han huggen i magen.

Verkade bli bättre

Nazir skadades mycket svårt, och fördes i ambulans till sjukhus. Under de följande veckorna opererades han flera gånger. Länge såg det ut som att 42-åringen skulle klara sig. Men den 3 december avled han av sina skador. Nazir blev det tredje dödsoffret för skolattacken.

Efter beskedet strömmade kondoleanserna in på lärarens Facebooksida.

”Jag önskar jag kunde säga hur tacksam jag var för all hjälp du gav mig och för din personlighet som gjorde alla eleverna och framförallt kollegerna så glada för du fanns där”, skrev en tidigare elev.

Minster på plats

I dag begravdes Nazir Amso i Trollhättan. Kronans skola höll stängt för att elever och personal ska kunna vara med vid begravningen.

Även gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadžialić deltog. Hon höll ett tal under ceremonin för att hedra den avlidne läraren.

– Jag och regeringen vill hylla Nazir. Han är en hjälte. Han valde att ställa sig mellan förövaren och barnen och räddade deras liv. För det ska han hyllas, säger Hadžialić till Aftonbladet.

– Han var en inspiratör, och han brydde sig mycket om eleverna. Han brydde sig både om hur de mådde och deras kunskaper. På så vis blir han en hjälte i dubbel bemärkelse.