Experten svarar: Det här innebär amorteringskravet

NYHETER

Regeringens förslag om att införa amorteringskrav på bolån ser ut att bli av. Men vad innebär det?

Sparekonomen Christina Söderberg svarade på läsarnas frågor i en chatt.

Betyder det här säkert att amorteringskraven införs?

– Bra fråga. Säkert kan vi inte veta, vi har trott att det varit säkert förr. Men ”mycket sannolikt” skulle jag vilja säga nu.

Hur länge måste man amortera? Och hur mycket?

– Du måste amortera ner tills ditt lån är hälften eller lägre än det du köpte bostaden för. Kravet säger att ett bolån som är över 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 2 % av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Efter det, när du hamnat under 70 %, så ska du amortera 1 % om året tills du är nere på 50 % belåningsgrad.

När börjar kravet gälla?

– Det ska enligt uppgift införas ”i sommar” men godkännas 1 maj. Så någonstans på senvåren kan vi vänta oss att reglerna sätter igång på riktigt. Kravet gäller bara lån som tecknas efter det.

Kommer de nya reglerna påverka mig som redan har ett lån och amorterar?
– Nej, du som redan har ett lån kommer inte att påverkas. Tar du ett nytt lån för att tex bygga ut så blir det endast på detta lån som du får amorteringskrav. Viktigt också att du kan byta bank utan att få nytt amorteringskrav!

Gäller kraven även nyproduktion?

– Det verkar så. Än så länge har jag inte sett något tydligt undantag för nyproduktion, men det har funnits diskussioner. När amorteringskravet har godkänts får vi veta säkert.

Kan man slippa amortera under vissa förutsättningar?
– Det kommer att finnas undantag från reglerna vid tex sjukdom, arbetslöshet, dödsfall och skilsmässor. Kravet är tydligt med att man kommer att titta på person till person och se till att ingen till exempel behöver sälja och flytta vid en arbetslöshet.

Varför införs krav nu? Ligger folk efter med sina bolån?
– Nej, vi är ganska duktiga på att betala våra lån i Sverige. Men politikerna är rädda för att våra lån har ökat markant en lägre tid och för att vi kan få problem om räntorna går upp. Och då kommer våra ”problem” att påverka hela den svenska ekonomin negativt.

Vill de stoppa eller sänka bostadspriserna med detta? För sänka är ju förödande för majoriteten som inte har råd att sälja till förlust.

– Målet är att stoppa de stora prisökningarna på bostäder och den stora ökningen av bolån som vi har sett ett tag. Man är väl medveten om att en sänkning skulle vara riktigt dålig och tror att detta endast blir något av en avmattning.

Kan det här innebära att huspriserna stiger i vinter, då många vill passa på att köpa bostad innan kravet införs?

– Ja det är inte otänkbart. Vi såg en sådan tendens förra våren när alla trodde att amorteringskravet skulle införas i augusti.
Hur påverkar förslaget priset på bostäder på sikt? Kommer det att leda till lägre priser?

– Det är lite målet med kravet – eller i alla fall att priserna inte fortsätter att stiga i den takt de har gjort de senaste åren.

Blir det svårare att ta lån som ung nu även om man har kontantinsatsen färdig?
– Ja, så kan det bli eftersom bankerna ju måste ta hänsyn till en hög amortering också när de ska räkna på hur stora lån du som ung har råd med. Men har man sin kontantinsats så blir det betydligt lättare.

Jag ska köpa lägenhet i Stockholm. Är det bättre att köpa nu eller vänta?

– Det är en riktigt svår fråga. Vi har ingen aning om hur detta krav och hur allt annat vi står inför ekonomisk kommer att påverka bostadspriserna. Så köp när du vill köpa – se bara till att inte belåna dig för högt.

Vem avgör i slutändan att kravet införs?
– De politiska partierna är överens och nu när lagrådet gett sitt okej så borde det bli av. Jag vet faktiskt inte om det finns någon instans som nu kan säga nej.

Du kan läsa hela chatten med Christina Söderberg här nedanför.

Läs hela chatten här

Christina Söderberg svarade på läsarnas frågor: